Испания и Хърватия се изправят един срещу друг на старта на битките от Група „В“ на Евро 2024. Двубоят на „Олимпиащадион“ в Берлин започва от 19 часа.

Формата на Испания: Общо 8 победи, 1 равенство и 1 загуба в последните 10 изиграни футболни срещи. От тях 5 победи, 1 равенство и 1 загуба в последните 7 домакинства.

Формата на Хърватия: Общо 7 победи, 1 равенство и 2 загуби в последните 10 изиграни футболни срещи. От тях 4 победи и 1 загуба в последните 5 гостувания.

Директни мачове: В последните 7 директни срещи Испания има 3 победи, Хърватия има 2 победи и 2 пъти са завършили наравно. На испанска земя имат изиграна само 1 среща, като победители са били домакините.

Гледайте мача на живо в интернет ТУК!

ПО МИНУТИ:

1' - Реферът Майкъл Оливър дава началото на срещата! Титуляр за Испания е Ламин Ямал, който стана най-младият футболист, играл на Европейско първенство по футбол - 16 години и 338 дни!

5' - Първа опасна атака за испанците. Фабиан Руис опита да изведе Ламин Ямал в наказателното поле на хърватите, но топката не стигна до младия нападател на "Ла Роха".

7'- Първи точен удар в мача. Алваро Мората получи топката на границата на наказателното поле и стреля с левия си крак, но не затрудни особено Ливакович.

15'- Ламин Ямал влезе на скорост в наказателното поле на Хърватия, но ударът му не бе особено сполучлив и Ливакович нямаше проблеми.

22'- Извеждащо подаване на Модрич към Будимир. Симон внимаваше в ситуацията и излезе, за да сложи край на опасността на хърватите. 

22' - Центриране на Станишич от дясното крило, Будимир стреля с глава, но встрани от вратата. 

29'- ГООООООЛ ЗА ИСПАНИЯ!!! Алваро Мората беше изведен зад защитата на хърватите с прекрасно подаване от Фабиан Руис. Нападателят плъзна технично топката с левия си крак покрай Ливакович!

30'- Ковачич беше близо до това да изравни резултата. Халфът на Манчестър Сити получи пространство на границата на наказателното поле и стреля по тревата, но Симон улови. 

32'- ВТОРИ ГОЛ ЗА ИСПАНИЯ!!! Фабиан Руис реализира за 2:0 с прекрасен удар с левия крак по тревата. Халфът на ПСЖ получи подаване от Педри в наказателното поле, влезе на скорост, смени посоката и финтира защитник на хърватите, след което с прекрасен удар по диагонала направи 2:0.

34'- Унай Симон отрази коварен далечен удар на Брозович. След това Ловро Майер имаше възможност да направи добавка, но от малък ъгъл опъна мрежата от грешната страна. 

36'- Льо Норман стреля с глава след центриране от ъглов удар. Топката мина далеч от вратата. 

41' - СТРАХОТЕН ШАНС ЗА ХЪРВАТИЯ! След центриране от дясното крило Йошко Гвардиол стреля от воля. Симон не се намеси добре, а на далечната греда Будимир не успя да засече топката на празна врата. 

45+2' - ТРЕТИ ГОЛ ЗА ИСПАНИЯ!!! Ламин Ямал центрира изящно от дясното крило и намери на метри от вратата Дани Карвахал. Опитният защитник с лекота отклони топката в мрежата за 3:0. 

45+3 - Край на първото полувреме! 

46' - Начало на второто полувреме! 

50' - Опасност пред вратата на Испания след пас на Модрич към Крамарич. Ударът на нападателя беше блокиран, добавката на Гвардиол също. 

52'- КАКВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИСПАНИЯ САМО?!? След бърза контраатака Педри изведе Ламин Ямал сам срещу вратаря на хърватите. Младокът стреля технично, но и Ливакович направи фантастично спасяване! 

53'- остро центриране на Ямал неше засечено от Мората. Топката мина на сантиметри от вратата. 

56'- ПРОПУСК ЗА ХЪРВАТИЯ!!! Ковачич проби на скорост в наказателното поле и намери на далечната греда Станишич! Защитникхът стреля към близкия ъгъл, но Симон отрази. След това вратарят на Испания попречи и на Крамарич да довкара топката с глава. 

68' - Капитанът на Испания Алваро Мората е заменен заради контузия. Напускат и лидерите на Хърватия Лука Модрич и Матео Ковачич. 

74'- Далечен удар на Дани Олмо не затрудни по никакъв начин Ливакович. 

78'- ДУЗПА ЗА ХЪРВАТИЯ!!! Много сериозна грешка на испанците при изнасянето на топката. Иван Перишич остана на метри от опразнената врата, преди да бъде подкосен от Родри!

80'- БРУНО ПЕТКОВИЧ ПРОПУСНА ОТ БЯЛАТА ТОЧКА. Последва разбъркване, при което Перишич намери Петкович на метър от вратата и този път нападателят нямаше как да сгреши - 1:3!

81' - ГОЛЪТ Е ОТМЕНЕН!!! След преглеждане на ситуацията с ВАР Майкъл Оливър отмени гола на Хърватия, след като при изпълнението на дузпата Иван Перишич вече беше в наказателното поле. 

90' - 5 минути добавено време! 

90+5 - Край на мача! Испания започна ударно на Европейското първенство с победа с 3:0 над Хърватия!

Испания - Хърватия 3:0

1:0 Алваро Мората 29'

2:0 Фабиан Руис 32'

3:0 Даниел Карвахал 45+2'

Испания: Симон, Карвахал, Льо Норман, Фернандес, Кукурея, Родри (87 - Субименди), Руис, Педри (59 - Олмо), Ямал (87 - Феран), Уилямс (68 - Мерино), Мората (68 - Оярсабал)

Хърватия: Ливакович, Станишич, Шутало, Понграчич, Гвардиол, Брозович, Модрич (65 - Пашалич), Ковачич (65 - Сучич), Майер, Крамарич (72 - Петкович), Будимир (56 - Перишич)