Драматична загуба застигна германският шампион Байерн. След като водеха с 2:0 на почивката баварците загубиха с 3:2 гостуването си на Кьолн.

С това вече и последните надежди за преследване на лидера Борусия Дортмунд се изпариха – 15 точки и практическа демонстрация, че Байерн няма постоянството да печели.

Байерн вече пет мача няма победа над Кьолн, който пък празнува първа домакинска победа над шампионите от 16 години. На вратата на домакините пази бившият вратар на баварците Михаел Рензинг, а в атака бе Лукас Подолски, който три години прекара в Мюнхен.

В първите минути Байерн овладя топката, но не можеше да направи капитал от многото пасове. В началната фаза и съдията помогна – Бадщубер събори откъсващия се Новакович, но получи само жълт картон.

В 23-ата минута гостите поведоха – след пас отляво на Мюлер Марио Гомес падайки с левия крак прати топката в мрежата – 0:1. След това в дълги периоди не се случваше нищо, давата отбора разиграваха дълго и накрая губеха топката.

Затова малко пресилено две минути преди почивката преднината на Байерн стана убедителна. Лам изведе Алтънтоп, който с остър удар покачи на 0:2.

В началото на второто полувреме Кьолн неочаквано натисна, удари на Подолски и Матешик минаха в аут. В 55-ата минута обаче Клеменс запази повече спокойствие, заобиколи вратаря Крафт с топката в краката и намали.

Този гол някак си попари шампионите и само седем минути по-късно резултатът вече бе изравнен. Пешко вдигна към Новакович, който бе оставен сам от неориентираната отбрана – 2:2.

Ван Гаал опита отчяан ход, вкара веднага неготовият напълно Франк Рибери. Но драмата за Байерн тепърва предстоеше.

В 73-ата минута Матешик изведе Новакович, който напредна сам и заби третия гол за историческия обрат – 3:2 за Кьолн!

На стадиона стана страшно, 50 000 фанатизирани фенове на домакините ревяха, Байерн се вдигна на отчаян щурм. Ланиг замалко не си вкара автогол, Гомес пък стреля с глава в аут.

В игра влезе и Клозе. Нищо обаче не помогна, а в последната минута Подолски дори можеше да вкара четвърти гол.

Загубата прати Байерн на пето място.

Кьолн – Байерн 3:2

0:1 Гомес (23)

0:2 Алтънтоп (43)

1:2 Клеменс (55)

2:2 Новакович (62)

3:2 Новакович (73)

Кьолн: Рензинг, Бреко, Геромел, Мохамад, Айхнер, Ланиг, Матушик, Айхнер, Ланиг, Клеменс, Подолски, Пешко, Новакович

Байерн: Крафт, Лам, Тимошчук, Бадщубер, Луис Густаво, Отл, Пранич, Алтънтоп (64-Рибери), Швайнщайгер, Мюлер, Гомес