Неочаквано за мнозина Барселона попиля Байерн Мюнхен с 4:1 в двубой от основната фаза на Шампионската лига, игран на стадион „Олимпийски“ в каталунската столица.

Домакините записаха мечтан старт срещу най-неудобния си противник в Европа, срещу който бяха в серия от 6 поредни поражения, а последната им победа в този дуел датираше от месец май 2015 година, когато Лионел Меси все още не беше „пешеходец“. Рафиня беше изведен сам срещу преминалия отдавна своя пик Мануер Нойер и не сбърка още преди изтичането на 60 секунди.

Хари Кейн изравни с редовно попадение в 18-ата минута, след като малко преди това негов гол беше отменен заради засада и мнозина се питаха кога баварците ще качат любимите си „клиенти“ на разлика. Такава не последва, защото по почивката Барса нанесе още две тежки крошета. 

Инертният днес Роберт Левандовски не се зарадва бурно при гола си на празна врата срещу бившия си отбор, но не такава беше реакцията на Ханзи Флик. Треньорът на Барса, извел Байерн до шест трофея през 2020 година и паметното 8:2 именно срещу каталунците, празнуваше бурно при втория гол на Рафиня точно преди паузата.

Десетина минути след подновяването на играта Рафиня оформи своя хеттрик, а Байерн получи 4 гола в един мач от Барса едва за втори път в историята и за първи път от 2009 година насам.

Така Барса събра 6 точки и излезе на девето място в общото класиране, докато Байерн (три пункта) се срина до срамното за своите стандарти 23-о място от 36 отбора.


Противно на статистиката в това съперничество и резултатите от най-новата история, Барса неочаквано бързо пусна „първа кръв“ на своя най-голям кошмар. Не беше изминала и една минута от началния съдийски сигнал, когато капитанът Рафиня се възползва от грешка в защитата на Байерн и пред погледа на провинилия се Джошуа Кимих първо финтира Мануел Нойер, а след това вкара и в опразнената врата.

Баварците моментално започнаха да търсят своя таран Хари Кейн, който първо беше блокиран от вратаря Инаки Пеня, а малко след това го наказа след страхотен удар с глава след центриране отдясно. Попадението обаче правилно беше отменено от видеотехнологията VAR заради видима и с невъоръжено око тънка засада.

 

В 18-ата минута обаче нямаше прошка и хубавото центриране отляво на Серж Гнабри пак хвана „блаугранас“ в крачка. В такава не беше Кейн, който майсторски подложи крака си и реализира по класен начин от движение във въздуха – 1:1.

Германците изглеждаха по-креативният отбор, но до почивката получиха два изненадващи шамара. Първо Роберт Левандовски наказа бившия си отбор в 36-ата минута, а секунди преди изтичането на редовното време на първата част гениално изпълнение на Рафиня след дълъг пас към него отново матира Байерн. 

Венсан Компани, щабът му и почти всички играчи на мюнхенци имаха претенции за нарушение на Фермин Лопес срещу направилия лошо позициониране Ким при гола на Левандовски, но попадението беше зачетено, въпреки видимия бодичек от страна на испанския футболист.

Статистиката на полувремето показа 5:5 удара (по три точни) и 59% владеене на топката за германския колос който обаче беше прекалено предсказуем и твърде зависим от Хари Кейн отпред.

Веднага след подновяването на играта гостуващият отбор се опита да отвърне на случилото се и търсещият себе си Палиня би мощно, но и също толкова неточно. 

На съвсем друга честота тази вечер беше бразилецът Рафиня, направил мача на живота си. Тъкмо бяха изминали десетина минути от рестарта на играта, когато Ламин Ямал „хвърли“ разкошен дълъг диагонален пас към левия фланг. Там набралият скорост Рафиня овладя на гърди, направи няколко крачки и смълча безпомощния Нойер с точен удар в долния десен ъгъл за да оформи приказния си хеттрик.  Веднага след това кариоката отиде да празнува пред феновете на Барса, които все още не можеха да осъзнаят дали случващото се е реалност или сън.

Едва четвърт час преди края на редовното време баварците сътвориха наистина смислена и опасна акция, но разсеяният Лерой Сане даде заявка за „пускане на корени“ на пейката с несериозното си изпълнение, като дори се върна на десетина метра назад и притъпи атаката. На отсрещната врата пък Ямал би много неточно.

Няколко много добри възможности имаше Левандовски, към когото „валяха“ центрирания, но полякът видимо не можеше да покаже килър-инстинкта си от ерата в Мюнхен и донякъде спаси бившия си отбор от тотален резил.

 

 

Барселона - Байерн Мюнхен 4:1

1:0 Рафиня – 1’
1:1 Хари Кейн – 18’
2:1 Роберт Левандовски – 36’
3:1 Рафиня – 45’
4:1 Рафиня – 56’