Африка ще има нов шампион, след като настоящият носител на трофея от последното издание за Купата на Африканските нации Нигерия отпадна много шокиращо още в квалификациите.

Снощи "Супер орлите" врътнаха 2:2 срещу Южна Африка на свой терен и така останаха на третото място в Група "А", зад ЮАР  и Конго.

Нигерийците се нуждаеха от задължителен успех, за да се класират за турнира, но отборът се издъни.

Гостите поведоха с два гола чрез Ранти в 43-ата и 49-ата минути, а силите на Нигерия стигнаха само до реми след попадения на Алуко в 68-ата и 90-ата минути.

Следващото издание на турнира ще се проведе от 17 януари до 8 февруари в Екваториална Гвинея, след като Мароко отказа домакинство заради опасността от ебола.

По регламент африканските национални отбори са разделени в 7 квалификационни групи. На финалите в Екваториална Гвинея се класират първите два отбора от всяка група и най-добрият трети от всички групи.

Така за финалите се класират отборите на ЮАР, Конго, Алжир, Мали, Габон, Буркина Фасо, Камерун, Кот д'Ивоар, Гана, Гвинея, Кабо Верде, Замбия, Тунис, Сенегал и най-добрият трети отбор - ДР Конго (9 точки). Новият домакин Екваториална Гвинея също се присъединява към тези тимове.