Осасуна сложи край на перфектния старт на Барселона в Ла Лига и нанесе първа загуба на каталунците през сезона - 4:2. До този момент тимът на Ханзи Флик спечели и 7-те си мача, но на “Ел Садар” бе далеч от желаното.

Анте Будимир (18 и 72 дузпа) и Браян Сарагоса (28) развинтиха каталунците. Първият вкара два гола, докато вторият се отчете с гол и асистенция. Младокът Пау Виктор (53) вкара първия си гол в професионалния футбол, а в края на срещата Абел Бретонес (85) и Ламин Ямал (90) вкараха по още един - съответно за домакините и за гостите.

Въпреки загубата Барселона ще остане на върха в класирането с актив от 21 точки, независимо от развоя на утрешното дерби на Мадрид между Атлетико и Реал. Реал Мадрид има 17 точки, докато Атлетико е с 15. Осасуна пък продължи пркрасното си представяне от началото на сезона и постигна 4-та си победа. Тимът от Памплона е на 6-то място в класирането с 14 т.

Треньорът на каталунците Ханзи Флик пусна експериментален състав, като остави извън него Ламин Ямал и Рафиня, а като титуляри започнаха цели 8 футболисти от школата на “Ла Масия”.

Въпреки това каталунците наглед държаха повече топката, но като цяло изиграха кошмано първо полувреме. Осасуна пък се възползва от две контраатаки и вкара голове и при двата случая.

В 18-та минута Сарагоса получи топката на лявото крило и центрира перфектно в наказателното поле, където Анте Будимир надскочи Кубарси и с глава направи 1:0.

В 28-та минута самият Сарагоса реализира за 2:0. Крилото беше изведен сам срещу Иняки Пеня и с невероятно хладнокръвие мина покрай него, за да реализира на опразнената врата. Ситуацията беше спорна, тъй като домакините отнеха топката в центъра на терена, където Торо игра с топката, но влезе с бутоните в крака на Торе. Въпреки това реферът, пък и ВАР след това прецениха, че ситуацията е чиста.

До края на полувремето единственото по-интересно беше пред вратата на Осасуна, когато Кунде стреля с глава с гръб към вратата. Ерера не прецени добре топката и тя кацна на напречната греда.

Барселона показа съвсем различна игра в началото на второто полувреме. Каталунците обградиха вратата на домакините и в 52-та минута Роберт Левандовски направи страхотен пропуск. Полякът получи топката на десетина метра фронтално срещу вратата, на стражът на домакините Ерера показа невероятен рефлекс и спаси.

Секунди по-късно именно Ерера подари попадение на Барса. Вратарят на Осасуна първо подаде лошо топката към свой съотборник, която беше отнета в невралгична позиция. След това Пау Виктор стреля слабо от около 25 метра, хвана Ерера в крачка. Старжът докосна леко топката, но след това тя влезе зад голлинията - 1:2.

Последваха много силни минути на Барсалона, докато Осасуна дебнеше на контраатаки. В 66-та Феран Торес направи впечатляващ пробив през центъра на защитата на домакините, навърза двама бранители и изскочи сам срещу Ерера. Вратарят на Осасуна обаче отрази.

Така се стигна до 71-та минута, когато при поредната бърза контраатака на домакините младокът Серхи Домингес спъна Анте Будимир, който бе на метри от вратата. Реферът посочи бялата точка, а хърватинът реализира хладнокръвно второто си попадение в срещата.

Последваха два пропуска на резервата Де Аро, а в 85-та минута друг човек, появил се от пейката, отново вдигна на крака трибуните. Ламин Ямал загуби топката пред наказателното поле от Абел Бретонес, който без подготовка стреля по прекрасен начин и реализира красиво зас 4:1.

В 89-та минута Ямал вкара втори гол за Барса, след като получи топката на границата на наказателното поле и с добре насочен удар вкара 4-тия си гол в Ла Лига този сезон. В добавеното време на срещата Феран Торес удари греда след удар с глава, а малко след това и удар на Рафиня мина на сантиметри от целта. 

Осасуна - Барселона 4:2

1:0 Анте Будимир 18’

2:0 Браян Сарагоса 28’

2:1 Пау Виктор 53’

3:1 Анте Будимир 71’-дузпа

4:1 Абел Бретонес 85’

4:2 Ламин Ямал 89’

Осасуна: Ерера, Аресо (85 - Ерандо), Катена, Бойомо, Крус (84 - Видал), Орос, Торо, Ибанес, Гарсия (59 - Пеня), Сарагоса (77 - Бретонес), Будимир (77 - Де Аро)

Барселона: Пеня, Мартин (70 - Балде), Кубарси, Домингес (85 - Форт), Кунде, Гарсия, Педри, Торе (59 - Рафиня), Торес, Виктор (59 - Ямал), Левандовски (70 - Касадо)