Витомир Вутов е една от най-големите легенди на Литекс и любимец на публиката заради предаността си към отбора. Той има 236 мача за "оранжевите" в периода 1990 – 2007 година.

В момента работи с всички набори в академията на ловчанлии, както и в младежкия национален отбор.

Бившият вратар се съгласи да даде интервю специално за Gol.bg, в което говори за изваждането на Литекс от "А" група, за скандалите с Левски през годините и по всички актуални теми. 

- Как ще коментирате изхвърлянето на Литекс от "А" група?
- Лично за мен, а и за всички в нашият клуб, това е един много неприятен и тежък казус. Трябва в движение да се работи и след като е факт, да се съвземем и върнем пак там, където трябва да сме.

- Смятате ли, че имаше вратички, които можеха да остават отбора в елита?
- Мисля, че поради това, че клубът дава толкова национални състезатели, можеше и да е по меко наказанието. Може и да са мислили за компромис, но страхът от санкции от УЕФА да е бил водещ в решението. Не искам да е вярно това, което се говори за политически натиск. Ако е така, нека си знаят тези, които го правят и искат да унищожат една добре работеща машина като Литекс, че един ден ще се върне това към тях като бумеранг. Държавата трябва да помага на хората които спонсорират и инвестират, вместо да ги спъва или рекетира. Разбира се, дано за всички вече се мери с един аршин и нещата бъдат сложени най-сетне в някакъв ред. Сега сме ние от тук насетне, ще видим как ще е.

- Първо ЦСКА и Локомотив (София), сега Литекс... Накъде отива българският футбол?
- Ние не сме страна със много и силни клубове, ресурсите не са достатъчни, за да се лишаваме с лека ръка и от трите отбора. Ще липсват, ще пада качеството на първенството, това ще засегне и националните ни гарнитури. Сега се чува от лятото да се създаде Висша лига. Дали ще е по полски или английски стереотип, може да седнат хората, от които зависи и да го измислят. Няма вече накъде да се дълбае. Трябват решения и средства и както казах помощ от държавата и за базите и стадионите и т.н.

- Според вас, Литекс трябваше ли да бъде изваден от терена на мача с Левски?
- Вече е факт. Явно това е станало поради доста натрупани негативи, това е като един протест и отпор към несправедливостта. За съжаление, ще понесем последствията, но вярвам, че пак ще се върнем дори и по-силни. Всички в клубът трябва и ще работим за това.

- Как ще коментирате всички ексцесии от дербито? Плюс отсъжданията на съдията.
- Щом се случиха тези неща, значи и съдията е изпуснал мача. Можеше по друг начин да се развият действията на терена, а и нашите футболисти не трябваше да отвръщат по този начин. Съвкупност от умишлени и не умишлени действия на терена, доведоха до едно спонтанно решение за изваждането на отбора в знак на протест. Не мога аз да го коментирам дали е трябвало или не.

- Какво очаквате да се случи с Литекс сега? Отборът ще бъде ли разпуснат, футболистите ще се разотиват ли, вие оставате ли на работа в клуба?
- Както казах, ще се върнем по-силни. Именно в буриите се калява характерът. Децата в школата нека бъдат спокойни, грижите за тях продължават. Всичко си функционира както си е. Аз лично съм отхвърлял доста възможности за работа и от мъжки отбори от "А" група и от водещи школи, така че за себе си не се притеснявам и засега поне ще продължа с длъжността си в клубът.

- Какво е вашето мнение по въпроса за обединяването на Литекс и ЦСКА и стана ли по-възможно след изхвърлянето на "оранжевите" от елита?
- Лично за мен ЦСКА си е ЦСКА, а Литекс си е Литекс и точка. От тук на сетне какво ще се случи, не мога да гадая. Аз съм с две ръце да ги има и двата отбора и то разбира се в "А" група.

- Скандалите между Левски и Литекс не са рядкост. Стигало се е до шамари, даже вас са ви удряли. Защо винаги има такова напрежение, когато двата отбора играят помежду си?
- Нормално е в едно дерби да има заряд. Грозното е, когато се премине границата на допустимите норми и действия на терена, на трибуните или дори извън стадионите. Мен са ме удряли в конкретната среща, защото и аз съм удрял. Просто такава беше ситуацията и така се развиха нещата.

- Всъщност, можете ли да ни разкажете повече за боя в тунела на "Герена"? Това е един от еблематичните моменти, ако можем така да го наречем, на скандалите между Левски и Литекс.
- Честно, вие журналистите ме подсещате за случая, отдавна вече съм го забравил. След края на срещата започнаха атаки към наши съотборници от футболисти, дори и от стюардите на стадиона. Озовах се в една разправия в тунела сам срещу пет-шест футболисти на Левски. Разменихме си по няколко реплики, после удари и това е. Тогава те не бяха ли за по-тежко наказание?

- Какво си спомняте от първата ви скандална среща с Левски – реванш за купата на България през 1997 г.? (Тогава Литекс играе все още в "Б" група, но бие Левски в първата среща с 2:0. На "Герена" ловчанлии повеждат с 1:0, но Левски обръща до 4:1, като в последната минута вкарва с помощта на Димитър Иванков. Тогава от Литекс твърдят, че на полувремето хора на ВИС 2 са сплашвали съдиите).
- За този мач си спомням, че на полувремето при резултат 0:1 за нас, двама големи мъже с шлифери отидоха към съдийската стая. Къде са ходили и какво са правили, не знам, но второто полувреме не минахме центъра. Бяха фаулове, даде и дузпа, последният решаващ гол падна 96-ата минута. Играехме до гол. В рамките на шегата, тогава отбора трябваше да се извади. Но такива бяха годините.

- Имате ли спомени и от 7 декември 1999 г? ( Тогава в Ловеч се играе реваншът Литекс – Левски от турнира за Купата на България. "Сините" са спечелили първия двубой с 2:0, а на почивката резултатът е 1:1. Тогава Гриша Ганчев, Кольо Гаваза и Стойко Попски влизат в съдийската стая и пребиват брутално съдията Костадин Костадинов, който след почивката свири скандални дузпи за "оранжевите", но те така и не успяват да продължат).
- Спомням си този мач но за нещо на което не съм бил свидетел не мога да отговоря.

- Критиците на Литекс и най-вече на Гриша Ганчев, не спират да твърдят, че титлите на "оранжевите" от 1998 и 1999 са купени. Какво ще им отговорите? (Тогава Ганчев има орда от дублиращи отбори в "А" група – Олимпик Тетевен, Миньор и Металург, които им лягат, но скачат на смърт на ЦСКА и Левски).
- Вие го казахте – критиците на Ганчев. Нито Миньор, нито Металург са били собственост на Ганчев по това време. Страхил Димчев държеше Олимпик и там се обиграваха младите ни футболисти. Кой срещу кого играл, не знам. Аз лично през живота си не съм играл в среща, в която да дадем мач някому. Гарантирам само за себе си.

- В каква насока се промени футболът от края на 90-те до днес?
- Футболът се промени много и силово и най-вече тактически. За съжаление или не, но до краят на деветдесетте доиграваха футболисти, продукт на едно друго време. Сега всичко е оставено и се чака каквото излезе от четири-пет школи.

- Първите шампионски сезони в Литекс играят плеяда от изключителни футболисти. Какво си спомняте от това време и най-вече за Светльо Тодоров, Кишишев, Стойчо Стоилов, Стефан Колев и останалите.
- Те и още дузина наши колеги бяха наистина класа и затова оставиха и имената си и в клубове извън страната ни. Но тогава имаше и колектив, имаше и достатъчно публика на мачовете и доста ентусиазъм във всички ни. Надявам се пламъка да продължи да гори и сега.

- Нека да сменим темата към по-приятна. Младежкия национален отбор ще изиграе две контроли с Грузия. Какво очаквате от тях?
- Да, готвим се за предстоящата елитна квалификация при юноши до 19 години през март месец. Играем две срещи в Грузия. Отборът на Грузия също ще играе в елитната квалификация и е стегнат тим, който се опитва да разиграва и пресира противника. За нас ще са полезни проверки да видим моментното състояние на момчетата.

- В отбора виждате ли бъдещия вратар на мъжкия национален отбор?
- Да се надяваме от всички възрастови групи да има по двама-трима вратари, които са по постоянни в изявите си. На мен и колегите ни се иска да са повече, за да се вдига и конкуренцията и нивото като цяло. Специално в юношите до 19 г. вече ги натискаме да ходят да играят мъжки футбол. Така ще прескочат тази дупка, която съществува при налагането при мъжете, където се играе по-бързо и трябва да се вземат бързи и навременни решения. Трябва да има повече доверие трябва и разбиране, когато грешат. В България никой не чака, а трябва, за да имаме по дълготраен ефект. Имена няма да споменавам, но имаме талантливи вратари, на които трябва да помагаме, но с условието, че и те го искат и сами също си помагат.

- През пролетта предстои квалификационен кръг за Евро 2016. България е в група с домакина Хърватия, Белгия и Шотландия. Имаме ли сили да се класираме за финалите?
- След излизането от първата квалификация, вече се мисли за втората. Групата е тежка, но всички вярваме и работим в насока по нататъшно класиране, а именно за европейското на лято в Германия. Надаваме се да успеем.

Веселин Коларов, Gol.bg

ВИЖТЕ видео от скандалите межку Левски и Литекс от пролетта на 1997 година:

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/hZBQqlABdwE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>