Феновете на английския футбол могат отсега да се подготвят за някои не толкова приятни промени свързани със съдийството, които ще бъдат въведени от новия сезон, започващ в края на тази седмица, когато е първият кръг във Футболната лига. 

Към реферите има нови инструкции и така привържениците могат да очакват сериозно добавено време на мачовете, както бе на световното първенство в Катар, което значи, че един мач ще продължава спокойно над 100 минути. Дори се твърди, че ще е рядкост един двубой от Висшата лига да продължи по-малко. 

През миналия сезон чистото игрово време в Лига 2 на Острова е било само 48 минути, 50 минути в Лига 1, 52 минути в Чемпиъншип и около 55 минути в елита. Сега ще се добавя повече време, включително и за дългото празнуване на голове, като арбитрите ще трябва да обявяват решението си колко да бъде продължението, когато играта е спряна. 

Освен това съдиите ще трябва да бъдат по-твърди при налагането на наказания за бавене на времето. Така двубоят в Катар между Англия и Иран, на който имаше 24 добавени минути и продължи общо 117 заради 10 смени, 8 гола и 2 сериозни контузии изобщо няма да бъде изключение. 

Реферите ще трябва и да внимават повече за това играта да не се накъсва от нарушения, като ще отсъждат по-малко свободни удари. Все пак те ще трябва да бъдат прецизни при преценката си за груби фалове и такива, които заствашанат здравето на футболистите, за които ще показват червени картони. 

В същото няма да бъдат толкова безкомпромисни при протести на футболистите за дадено тяхно решение, като няма да е задължително да показват жълти картони на всички, които се държат агресивно. Все пак ако някой играч изтича дадена дистанция, за да протестира, ще бъде санкциониран. 

По отношение на поведението на мениджърите, ще се следи повече дали напускат ограничената зона пред пейката на отборите, като при тяхно изгонване или на човек от щаба, те няма да могат да гледат мача от трибуните. Сезонът във Висшата лига започва на 11 август, петък, с мача Бърнли – Манчестър Сити.