Арсенал излъга с 1:0 Шахтьор Донецк в среща от третия кръг на Шампионската лига.

Единственото попадение в мача бе автогол на Дмитро Ризник (29-ата минута). Трябва да се отбележи, че лондончани профукаха дузпа през второто полувреме.

Така "артилеристите" все още не са победени в основната схема на турнира, докато украинците до този момент не са вкусвали от успеха и дори нямат отбелязан гол. 

Арсенал се изкачи до четвъртата позиция във временното класиране със 7 точки и нито един допуснат гол от 3 мача. Шахтьор заема временното 28-о място с 1 точка. 

Момчетата на Артета запазиха и възможно най-много сили за предстоящото дерби на върха в английската Висша лига с Ливърпул.


Добре отработената стратегия на Арсенал от ъглови удари можеше да се окаже плодовита още в самото начало на двубоя. Рикардо Калафиори реагира най-бързо, след като защитата на гостите не съумя да изчисти топката, и стреля с левия си крак, но високо над вратата.

Отново от италианеца дойде и първият точен удар в мача в средата на полувремето, но той се оказа безпроблемен за Дмитро Ризник.

Именно украинският страж обаче имаше нещастието да си отбележи автогол в 29-ата минута. Габриел Мартинели получи свобода на левия фланг, навлезе навътре и шутира. Топката се отклони от десния страничен стълб и след това в Ризник, който нямаше видимост върху нейното движение.

Десет минути по-късно Мартинели отново изигра ключова роля в нападение за домакините. От същия ляв фланг той центрира към друг Габриел - Жезус, а капитанът в днешния двубой за "артилеристите" отклони към Кай Хаверц, но първи до кълбото стигна Валери Бондар, който го изчисти пред лицето на германския нападател.

След подновяването на играта Габриел Мартинели продължи да тормози защитата на Шахтьор и можеше да удвои резултата в 53-ата минута, след като получи добро подаване от Хаверц, но Ризник спаси.

Украинският шампион се мобилизира след тази ситуация и си позволи да гледа по-смело към вратата на "топчиите". Гостите поеха контрол в двубоя за около 15-20 мин, но техният устрем можеше рязко да бъде спрян четвърт час преди края на срещата. Бондар игра с ръка в собственото си наказателно поле, което не беше забелязано първоначално, но след проверка на видеоасистент арбитрите, 11-метровият наказателен удар бе отсъден. Леандро Тросар застана зад бялата точка, но изпълни слабо дузпата и Дмитро Ризник хвана ъгъла на изпълнение.

Украинците натиснаха до края на двубоя обаче бяха лимитирани до удари от дистанция и центрирания, които не представиха проблем за победоносните домакини.