Нюкасъл постигна трета поредна победа на „Уайт Харт Лейн”, след като надви Тотнъм с 2:1 и прекъсна серията на Шпорите от 14 поредни срещи без поражение. 

Свраките осъществиха обрат след почивката и стигнаха до ценния успех, с който с 16 точки се измъкнаха от опасната зона. Два гола на резервни донесоха триумфа за хората на Стив Макларън. 

Тотнъм остана пети с 26 точки и може да съжалява, че допусна поражение, защото ако бяха спечелили лондончани щяха да изместят Манчестър Юнайтед от 4-ото място. 


В състава на Тотнъм се завърнаха тези, които пропуснаха двубоя в Лига Европа, така че Уокър, Вертонген и Роуз подсилиха защитата, Али и Ериксен се появиха в средата на терена, а и Хари Кейн бе на линия. Авторът на хеттрик срещу монегаските – Ерик Ламела, запази позицията си. За Нюкасъл нямаше промени от победата над Ливърпул. 

Още в началото Хари Кейн стреля в близкия ъгъл, но Роб Елиът се справи. Нюкасъл отговори с опасен шут на Сим де Йонг, който обаче бе блокиран от съотборника му Папис Сисе, оказал се на пътя на топката. 

След това последваха минути, в които домакините бяха по-активни и макар и да контролираха топката, не стигаха до нещо опасно. Все пак пресата, която правеха им вършеше работа и гостите не минаваха често центъра. 

В последните десетина минути от полувремето обаче, ситуацията се промени. В 36-ата хубава комбинация завърши с удар на Ламела, но Елиът изби атрактивно. Малко след това пак аржентинецът се оказа на върха на атака, получавайки от Хари Кейн и успя да стреля, но Елиът изби над гредата. 

Последвалият корнер обаче, донесе успех на Шпорите. Хубаво центриране на Ериксен бе засечено от Ерик Дайър с глава и въпреки че Елиът отново успя да докосне топката, не съумя да я избие и лондончани си осигуриха аванс на почивката. 

След нея обаче, гостите заиграха по-добре. Успяха да пренесат играта в половината на домакините и да ги поставят под напрежение. Папис Сисе пропусна в 52-ата минута стреляйки неточно по диагонала и се създаваше усещане, че нещо може да се случи. В същото време домакините действаха по-консервативно в стремежа да контролират нещата. 

В 74-ата минута обаче те бяха шокирани. След корнер Колочини остана свободен на далечната греда и върна пред вратата с глава, където Мбемба засече, а пред голлинията влезлият малко по-рано Александър Митрович добави и изравни. 

Тотнъм тръгна напред, което даде възможност на гостите да контраатакуват и при по-прецизни действия можеха да вкарат отново. Така се стигна до 93-ата минута, когато шокът за Шпорите бе факт. 

Друга резерва – Айосе Перес получи от Митрович в наказателното поле, овладя и стреля по въздуха по диагонала. Ъгълът бе малък, но Лорис не успя да избие и допусна топката да спре в мрежата, стигайки се до победата на гостите.  

Тотнъм – Нюкасъл    1:2

1:0    Дайър 39
1:1    Митрович 74
1:2    Айосе Перес 93

Тотнъм: Уокър, Алдервайрелд, Вертонген, Роуз, Дайър, Каръл (69 Сон), Ламела (86 Шадли), Али, Ериксен, Кейн
Нюкасъл: Елиът, Янмаат, Мбенба, Колочини, Дъмет, Анита (91 Гуфран), Колбак, Сисоко, Вайналдум, Де Йонг (63 Айосе Перес), Сисе (72 Митрович)