Пилотът на “Репсол Хонда” Дани Педроса спечели квалификациите за място преди утрешната надпреварата за Голямата награда на Франция – четвърти кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

Испанецът се ориентира най-добре в променливите атмосферни условия на пистата Льо Ман и записа първия си Пол-позишън за сезона и общо четвърти на това трасе с време от 1:33.638 мин.

Втори, на малко повече от три десети от секундата, остана неговият съотборник и настоящ световен шампион Кесй Стонър, а последното място на първа стартова редица зае представителят на “Ямаха Тех 3” – Андреа Довициозо.

Незавиден малшанс преследваше днес един от претендентите за титлата Хорхе Лоренцо, който така и не успя да се настрои към мокрото трасе в първите 30 минути, а след като пистата изсъхна и останалите фаворити завъртяха най-бързите си обиколки, Лоренцо влезе в трафик и бе сериозно забавен, като в крайна сметка се нареди четвърти.

Въпреки поредния разочароващ старт на уикенда за скудерия “Дукати”, днес Валентино Роси успя да върне нотките на надежда в италианския тим, след като успя да заеме седма позиция в подреждането (най-доброто за сезона) и показа темпо, което би му позволило да се бори за място в призовата шестица.

Квалификация за Гран При на Франция:

  пилот отбор време
1. Дани Педроса Репсол/Хонда 1:33.638
2. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 0.303
3. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 0.338
4. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.466
5. Къл Кръчлоу Ямаха Тех 3  + 0.540
6. Бен Спийс Ямаха  + 1.031
7. Валентино Роси Дукати  + 1.269
8. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 1.284
9. Ектор Барбера Прамак  + 1.312
10. Карел Абрахам Кардиън АВ  + 1.612