Рома - Милан, мач от 16-ия кръг на италианската Серия "А", стадион "Олимпико", съдия Паоло Мацолени, 22:00 часа българско време, на живо в Gol.bg

Гледай мача на живо тук

Групата на Рома

Вратари: Шчесни, Алисон Бекер, Греко

Защитници: Манолас, Палмиери, Марио Руи, Фацио, Жуан Жезус, Сек, Вермален, Бруно Перес, Рюдигер

Халфове: Жерсон, Спиноци, Стротман, Де Роси, Пероти, Нианголан

Нападатели: Джеко, Ел Шараави, Итурбе

Контузени: Салах, Паредес, Флоренци, Тоти (болен)
Наказани: няма

Групата на Милан

Вратари: Донарума, Габриел, Плицари

Защитници: Абате, Антонели, Де Шилио, Ели, Гомес, Палета, Романьоли, Вангиони, Сапата

Халфове: Бертолачи, Хонда, Локатели, Мати Фернандес, Пашалич, Поли, Соса

Нападатели: Лападула, Луис Адриано, Нианг, Сусо

Контузени: Бака, Бонавентура, Монтоливо, Калабрия
Наказани: Куцка

Прогнозата на Gol.bg:

Дерби с огромен залог, което ще покаже кой към момента има повече класа и сили да гони лидера Ювентус и да бъде конкуренция за скудетото.

И двата отбора се намират в добра форма. "Вълците" отново набраха инерция след поражението от Аталанта (1:2) и се напомпаха с доста самочувствие, печелейки дербито на Рим в миналия кръг (2:0 Лацио).

"Росонерите" са с 4 победи в последните си 5 мача, макар успехите да не идват никак леко, дори срещу съперници като изпадащия Кротоне (2:1) в предишния кръг.

И двата лагера има някои ключови липси. За Рома е аут най-добрият флангови играч Мохамед Салах, без който атаката на "вълците" доста отслабва. Двубоят пропускат още Флоренци и Паредес.

В последния момент от групата отпадна и големият Франческо Тоти, който е болен. При Милан няма да видим голмайстора на тима Карлос Бака и Джакомо Бонавентура, които тези дни се възстановиха от травми, но треньорът Винченцо Монтела все още не иска да рискува с включването им в игра.

И ако Лападула успешно замества в атака (с 4 гола в 4 мача), то липсата на Бонавентура в халфовата линия е осезаема.

Там Монтела няма да може да разчита и на Юрай Куцка, който срещу Кротоне влезе като резерва в последните минути на двубоя и нелепо си изкара жълт картон, донесъл му наказание. Трайно контузени са капитанът Монтоливо и юношата Калабрия.

Експерти и букмейкъри накланят везните в полза на Рома, макар в такива дербита изходът обикновено да е трудно предвидим. Факт е, че в последно време римските "вълци" имат леко предимство в срещите между двата отбора.

Статистиката от последните шест двубоя сочи 2 победи за Рома, 1 за Милан и 3 равенства. Миналия сезон Милан изкопчи 1:1 на "Олимпико", но в ответния мач на "Меаца" падна лошо 1:3.

Иначе в цялата история на дербито "росонерите" са доста по-напред - в 162 мача: 72 успеха за Милан срещу 41 за Рома, при 49 равенства.  

Въпреки че не е в ролята на фаворит, Монтела обяви на пресконференцията преди мача, че иска на всяка цена победата и няма оправдания при неуспех.

Равният изглежда много вероятен в дербито, което ще дойде дюшеш за Ювентус. В подобни ситуации често се случват подобни самоубийствени "хиксове" и нищо чудно отново да видим същия изход.

Резултат: 2:2

Факти:

- Резултатът 1:1 е най-често срещаният в двубоите между двата отбора.

- Милан е отборът, вкарал най-много попадения с удари извън наказателното поле  - 7, от които само един от фаул.

- Джанлука Лападула е вкарал 4 гола в последните си 4 участия за Милан, при 6 точни удара, което е най-добрата успеваемост сред нападателите в серия "А" (66,6%).

- Сусо е с най-много асистенции - 6

- Треньорът на Рома Лучано Спалите е бил съотборник на Монтела (Емполи) и негов наставник (Емполи, Сампдория и Рома). Това е вторият треньорски сбслъсък, като в първия Спалети печели - Рома - Сампдория 2:1 през февруари тази година.

- Рома бе първият отбор в треньорската кариера на Монтела, който през 2011 наследни на поста Клаудио Раниери, и изкара сезона в последните 13 мача (7 победи, 3 равни и 3 загуби), класирайки "вълците" на 6 място. Като треньор Монтела обаче все още няма победа срещу Рома - в 9 мача е записал 3 равни и 6 поражения.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="bg"><p lang="it" dir="ltr">GALLERY <br><br>1️⃣6️⃣ immagini della rifinitura giallorossa in vista di <a href="https://twitter.com/hashtag/RomaMilan?src=hash">#RomaMilan</a>...<br> <a href="https://t.co/wBomBdAfS6">https://t.co/wBomBdAfS6</a> <a href="https://t.co/EkIrAzYOO1">pic.twitter.com/EkIrAzYOO1</a></p>&mdash; AS Roma (@OfficialASRoma) <a href="https://twitter.com/OfficialASRoma/status/808011211635916800">11 декември 2016 г.</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="bg"><p lang="en" dir="ltr">The red&amp;black preparations for <a href="https://twitter.com/hashtag/RomaMilan?src=hash">#RomaMilan</a> are well under way! <br>Ultimo allenamento prima della partenza per Roma! <a href="https://twitter.com/hashtag/ForzaMilan?src=hash">#ForzaMilan</a> <a href="https://t.co/xLJvUVXB6M">pic.twitter.com/xLJvUVXB6M</a></p>&mdash; AC Milan (@acmilan) <a href="https://twitter.com/acmilan/status/807908973064179712">11 декември 2016 г.</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>