Себастиан Фетел продължава да налага пълен монопол върху шампионата във Формула 1. Германецът спечели по безапелационен начин състезанието за Гран При на Корея.

Той стартира от първа позиция и през цялото време води колоната. Дори двукратното излизане на кола за сигурност не можа да му попречи да стигне до успеха.

Така той записа 4-та поредна победа и общо 7-ма от началото на сезона. Втори и трети на подиума до него се качиха двамата пилоти на Лотус Роман Грожан и Кими Райконен.

Фернандо Алонсо пък остана едва 6-ти и вече изостава на 77 точки от Фетел пет кръга преди края. Така Германецът може да спечели титлата още в следващото състезание, ако спечели победа, а Алонсо вземе не повече от 2 точка.



На старта Себастиан Фетел запази позицията си, но Люис Хамилтън бе атакуван от Роман Грожан и бе изпреварен за второто място. След като минаха чисто през първия завой, на втория Фелипе Маса бе принуден да натисне рязко спирачки, за да избегне удар с Хамилтън. Така той се завъртя на пистата и трябваше да бъде заобиколен от пилотите зад него. В резултат на това Алонсо загуби позиция от Нико Хулкенберг, а Дженсън Бътън загуби предния си спойлер.

Така редът бе Фетел, Грожан, Хамилтън, Росберг, Хулкенберг, Алонсо и Райконен. Отпред Фетел не можеше да се откъсне много пред Грожан, като Хамилтън също бе сравнително близо зад тях. Хулкенберг обаче изостана на около 10 секунди.

В 9-та обиколка Райконен атакува Алонсо и го изпрвари за 6-то място. От Ферари решиха, че няма смисъл да остават повече с тези гуми и в 10-та минута испанецът влезе в бокса. Същото направи и Хамилтън в тази обиколка, а обиколка по-късно в бокса влязоха Грожан, Росберг и Хулкебгерг.

В 12-та обиколка гумите смени Фетел, а заедно с него през бокса мина и Райконен.Финландецът обаче бе загубил време и се върна зад Алонсо. Марк Уебър, който бе стартирал 13-ти, също се изкачи доста напред и след своето спиране в бокса бе плътно зад Райконен.

Веднага след излизането си на пистата Хамилтън на няколко пъти опита атаки срещу Грожан, но впоследствие се отдалечи на 3 секунди от него. Нико Росберг пък постепенно изостана на над 18 секунди зад лидера. Хулкенберг пък бе на над 25 секунди и зад него се оформи колона от Алонсо, Райконен и Уебър.

След 24-та обиколка състоянието на гумите на Хамилтън рязко се влоши и той започна да губи по над 3 секунди спрямо съперниците си. Същевременно другият пилот на Мерцедес Нико Росберг нямаше такива проблеми.

Въпреки това Хамилтън остана на пистата, а за втора смяна на гуми в 26-та обиколка влязаха Райконен и Хулкенберг. Това остави Алонсо и Уебър сами на пистата и австралиецът веднага изпревари пилота на Ферари.

Отпред Росберг без никакви проблеми изпревари Хамилтън на правата, но точно в този момент се счупи предното му крило и започна да стърже по пистата, хвърляйки зрелищни искри. Това наложи Росберг да влезе в бокса за смяна на крилото, което пък принуди Хамилтън да направи още една обиколка в повече.

В 32-та обиколка гумата на Серхио Перес, който все още не бе направил второто си спиране в бокса, се пръсна и големи парчета се разхвърчаха по пистата. Това наложи излизане на кола за сигурност. Разбира се, всички пилоти, които до този момент не бяха сменили гумите си за втори път, използваха ситуацията и го направиха. Марк Уебър пък спря за трети път, тъй като при преминаване през отломките спука гума.

Състезанието бе подновено в 36-та обиколка, като редът бе Фетел пред Грожан, Райконен, Хамилтън, Хулкенберг, Алонсо, Бътън и Росберг.

Малшансът за Уебър пък бе пълен, тъй като Адриан Сутил загуби контрол над колата си и като таран се удари в болида на австралиеца. Това извади Уебър от състезанието, а секунди по-късно колата му избухна в пламъци. Това наложи колата за сигурност да излезе отново. Точно преди тя да излезе обаче Райконен успя да изпревари Грожан, а Хулкенберг мина пед Хамилтън.

Колата за сигурност се прибра в края на 40-та обиколка и веднага Алонсо и Хамилтън се впуснаха в остра борба. Испанецът изпревари пилота на Мерцедес, но два завоя по-късно Хамилтън си върна позицията. Междувременно Сутил бе наказан, но не за инцидента с Уебър, а за превишаване на скоростта в бокса.

Натискът на Алонсо срещу Хамилтън отслабна, а от своя страна англичанинът започна да притиска Хулкенберг за 4-то място. Той го изпревари в началото на 48-та обиколка, но няколко завоя по-късно на правата пилотът на Заубер си върна позицията.

Междувременно Нико Росберг изпревари Дженсън Бътън за 7-то място, а Хамилтън се отказа да се бори с Хулкенберг. Вместо това той трябваше да се защитава от подновена атака от Алонсо, но успя да задържи позицията си.

Отпред пък Фетел изнерви максимално отбора си със серия от бързи обиколки, заради което бе помолен да бъде по-внимателен и просто да завърши.



ГРАН ПРИ НА КОРЕЯ





Пилот: Отбор: Време:
1 Себастиан Фетел Ред Бул 1ч.43:13.701
2 Кими Райконен Лотус +4.2
3 Роман Грожан Лотус +4.9
4 Нико Хулкенберг Заубер +24.1
5 Люис Хамилтън Мерцедес +25.2
6 Фернандо Алонсо Ферари +26.1
7 Нико Росберг Мерцедес +26.6
8 Дженсън Бътън Макларън +32.2
9 Фелипе Маса Ферари +34.3
10 Серхио Перес Макларън +35.1
11 Естебан Гутиерес Заубер +35.9
12 Валери Ботас Уилямс +47.0
13 Пастор Малдонадо Уилямс +50.0
14 Чарлс Пике Катерам +63.5
15 Гидо ван дер Гарде Катерам +64.5
16 Жулс Бианки Марусиа +67.9
17 Макс Чилтън Марусиа +72.8
18 Жан-Ерик Верн Торо Росо + 2 об.
19 Даниел Рикардо Торо Росо + 3 об.
20 Адриан Сутил Форс Индия + 5 об.





Най-бърза обиколка: Фетел, 1:41.380





Отпаднали:


Марк Уебър Ред Бул + 19 об.

Пол ди Реста Форс Индия + 31 об.
       

Класиране пилоти:
1 Себастиан Фетел 272  
2 Фернандо Алонсо 195  
3 Кими Райконен 167  
4 Люис Хамилтън 161  
5 Марк Уебър 130  
6 Нико Росберг 122  
7 Фелипе Маса 89  
8 Роман Грожан 72  
9 Дженсън Бътън 58  
10 Пол ди Реста 36  
11 Нико Хулкенберг 31  
12 Адриан Сутил 26  
13 Серхио Перес 23  
14 Даниел Рикардо 18  
15 Жан-Ерик Верн 13  
16 Пастор Малдонадо 1  
       

Класиране отбори:
1 Ред Бул 402  
2 Ферари 284  
3 Мерцедес 283  
4 Лотус 239  
5 Макларън 81  
6 Форс Индия 62  
7 Заубер 31  
8 Торо Росо 31  
9 Уилямс 1