Световният шампион Себастиан Фетел направи сериозна заявка за защита на титлата си, спечелвайки по категоричен начин състезанието за Гран При на Белгия на пистата Спа.

Пилотът на Ред Бул изпревари стартиралия от Пол Позишън Люис Хамилтън още на старта на състезанието, след което нито за миг не остави съмнение в превъзходството си.

Втори завърши Фернандо Алонсо, което бе максимума за пилота на Ферари, след като той тръгна едва от 9-та позиция.  Хамилтън завърши трети, пред съотборника си Нико Росберг.

Кими Райконен пък отпадна в средата на състезанието заради проблеми в спирачките. Така той прекъсна серията си от 27 поредни финиширания в зоната на точките.

Финландецът съответно бе изпреварен на второто място във временното класиране от Фернандо Алонсо. Фетел пък увеличи още повече аванса си и вече има 46 точки преднина пред втория Алонсо.

На старта Себастиан Фетел атакува и изпревари Люис Хамилтън за първото място. Третият Марк Уебър потегли много лошо и изпадна чак до 6-то място, изпреварен от Нико Росберг, Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо. За разлика от съотборника си във Ферари, Фелипе Маса потегли лошо и загуби две позиции до 12-то място.

Постепенно Фетел направи малка разлика пред Хамилтън, докато зад него се образува дълга колона от болиди. Бътън не можеше да спазва темпото на лидерите и при разрешаване на ДРС, бързо бе изпреварен от Алонсо, а после и Уебър.

Пилотът на Ферари пък продължи да натиска и в 6-та обиколка изпревари и Нико Росберг за третото място. Серхио Перес пък за пореден път действа прекалено агресивно и при изпреварване срещу Роман Грожан го избута от пистата. Това му донесе и наказание от стюардите.

Междувременно отзад Кими Райконен си проправи път до 8-то място, изпреварвайки Нико Хулкенберг.

Първи от лидерите в бокса влезе Хамилтън в 12-та обиколка. При излизането си той бе точно зад Грожан и първоначално го изпревари, но след това пилотът на Лотус контраатакува и си върна позицията.

В 13-та обиколка гуми смени Нико Росберг, а обиколка по-късно Уебър и Алонсо. Испанецът се върна точно зад Хамилтън, който в крайна сметка успя окончателно да изпревари Грожан.

Лидерът Фетел направи своето спиране в 15-та обиколка и се върна без проблем отново на първото място.

Зад него обаче Хамилтън допусна лека грешка на завоя Ла Соурс и това позволи на Алонсо да го изпревари за второто място. Това бе добре дошло за испанеца, тъй като благодарение на високата си скорост на правите той започна да се откъсва от пилота на Мерцедес.

Разликата до Фетел обаче не се стопяваше и стоеше около 9 секунди. Хамилтън бе на 15 секунди от първия, а Уебър на 21.

В 26-та обиколка Кими Райконен опита изпреварване срещу Фелипе Маса, но точно в този момент получи проблем в спирачките заради прегряване и излезе от пистата. Той успя да се върне на трасето, но само за да закара колата до бокса, където болидът му бе прибран. Това сложи край на рекорда от 27 поредни финиша в зоната на точките за Кими.

В 27-та обиколка Хамилтън направи своето второ спиране в бокса. В 28-та обиколка се получи сериозна катастрофа. Пастор Малдонадо бе закачен първо от Адриан Сутил, който счупи предния му спойлер, а след това пилотът на Уилямс бе връхлетян отзад от другия пилот на Форс Индия Пол ди Реста. Интересното е, че Малдонадо успя да продължи до бокса, където му бе сменен предния спойлер, докато Ди Реста отпадна. Впоследствие стюардите решиха, че Малдонадо е виновен за катастрофата, заради неразчетено отклоняване преди първия контакт със Сутил.

Веднага в следващата обиколка Фернандо Алонсо направи своето второ спиране, но това не му донесе преднина, тъй като не излезе кола за сигурност.

В 30-та обиколка влезе Уебър, а обиколка по-късно и Фетел. Световният шампион се върна на първо място, но авансът му бе намалял до малко повече от 6 секунди, докато Уебър бе точно зад Росберг.

В 35-та обиколка Бътън направи своето второ спиране в бокса и се върна на 6-та позиция. Той бе на десетина секунди зад Уебър и макар да бе малко по-бърз от него, нямаше шанс да го застигне.

Отпред Фетел отново бе успял да отвори преднина от над 10 секунди пред Алонсо и това практически сложи точка на спора за първото място. Затова и в последните обиколки испанецът намали оборотите.

Отзад борбата между Уебър и Росберг продължаваше, но без шансове за австралиеца да изпревари съперника си. До края единствената успешна маневра бе на Фелипе Маса, който изпревари Грожан за 7-то място.

ГРАН ПРИ НА БЕЛГИЯ:
Пилот: Отбор: Време:
1 Себастиан Фетел Ред Бул
2 Фернандо Алонсо Ферари +16.8
3 Люис Хамилтън Мерцедес +27.7
4 Нико Росберг Мерцедес +29.8
5 Марк Уебър Ред Бул +33.8
6 Дженсън Бътън Макларън +40.7
7 Фелипе Маса Ферари +53.9
8 Роман Грожан Лотус +55.8
9 Адриан Сутил Форс Индия +69.5
10 Даниел Рикардо Торо Росо +73.4
11 Серхио Перес Макларън +81.9
12 Жан-Ерик Верн Торо Росо +86.7
13 Нико Хулкенберг Заубер +88.2
14 Естебан Гутиерес Заубер + 1 об.
15 Валтери Ботас Уилямс + 1 об.
16 Гидо ван дер Гарде Катерам + 1 об.
17 Пастор Малдонадо Уилямс + 1 об.
18 Жулс Бианки Марусиа + 1 об.
19 Макс Чилтън Марусиа + 2 об.
Най-бърза обиколка: Фетел, 1:50.756
Отпаднали:
Пол ди Реста Форс Индия + 18 об.
Кими Райконен Лотус + 19 об.
Чарлс Пик Катерам + 36 об.
       
       
Класиране пилоти:
1. Себастиан Фетел 197  
2. Фернандо Алонсо 151  
3. Люис Хамилтън 139  
4. Кими Райконен 134  
5. Марк Уебър 115  
6. Нико Росберг 96  
7. Фелипе Маса 67  
8. Роман Грожан 53  
9. Дженсън Бътън 47  
10. Пол ди Реста 36  
11. Адриан Сутил 25  
12. Серхио Перес 18  
13. Жан-Ерик Верн 13  
14. Даниел Рикардо 12  
15. Нико Хулкенберг 7  
16. Пастор Малдонадо 1  
       
Класиране отбори:
1. Ред Бул 312  
2. Мерцедес 235  
3. Ферари 218  
4. Лотус 187  
5. Макларън 65  
6. Форс Индия 61  
7. Торо Росо 25  
8. Заубер 7  
9. Уилямс 1