Световният шампион във Формула 1 Себастиан Фетел спечели категорична победа в състезанието за Гран При на Германия.

Германецът излезе на първо място още след първия завой и до края на надпреварата не допусна грешка.

Така той отговори по перфектен начин на разочарованието от миналата седмица в Гран При на Великобритания, където отпадна поради механичен проблем докато водеше колоната.

Същевременно Фетел наруши негативната статистика да няма нито една победа в домашното си Гран При на Германия, както и да няма победа през месец юли.

Зад Фетел финишираха двамата пилоти на Лотус Кими Райконен и Роман Грожан, които бяха непосредствено зад германеца, но нямаше как да го изпреварят.

Фернандо Алонсо пък за пореден път направи чудесно състезание и извлече максимума, след като потегли от 8-мо място, но накрая завърши 4-ти.

Тръгналият от първа позиция Люис Хамилтън нямаше добър ден и завърши едва 5-ти.

Спечелилият вчера Пол Позишън Люис Хамилтън потегли много лошо на старта и още на първия завой бе изпреварен от Себастиан Фетел и Марк Уебър.

Двамата пилоти на Лотус Кими Райконен и Роман Грожан запазиха 4-то и 5-то си място. Отзад Фелипе Маса бе успял да изпревари Даниел Рикардо за 6-то място. Още в 4-та обиколка обаче състезанието приключи за бразилеца, тъй като той се завъртя, излезе от пистата и не можа да продължи.

Отпреди двамата пилоти на Ред Бул дръпнаха съвсем леко пред Хамилтън. Двата Лотуса се движиха плътно зад англичанина, но Алонсо не можеше да следва темпото им и бързо изостана на 6 секунди назад.

Първи от лидерите в бокса влезе Люис Хамилтън още в 7-та обиколка. Обиколка по-късно това направи Фетел, а в 9-та влязоха Уебър и Райконен. При потеглянето на австралиеца обаче задната му дясна гума се откачи, излетя нагоре и след като се удари в земята, удари един от операторите.

Впоследствие Уебър трябваше да бъде добутан назад на три гуми, за да му поставят задната дясна гума. При завръщането си в състезанието той бе последен, на обиколка зад лидерите.

Хамилтън и Райконен попаднаха в трафик зад Нико Росберг, който бе с различна стратегия и още не бе влизал в бокса. Това ги забави и отпред Роман Грожан натрупа достатъчно разлика и когато на свой ред влезе в бокса в 14-та обиколка, след това се върна на второ място. Напредъкът на французинът обаче не се дължеше само на забавянето на Люис и Кими, но и на неговата висока скорост. Така той се бе приближил само на 3.5 секунди от лидера Фетел.

Темпото на Люис Хамилтън с новите гуми бе доста лошо и той задържаше Райконен. Това помогна на Алонсо да ги застигне. В 18-та обиколка очевидно по-бързият Кими изпревари пилота на Мерцедес за 4-то място. След това и Алонсо започна атаки срещу англичанина, но не успя да го изпревари. Все пак в 23-та обиколка Хамилтън реши, че губи прекалено много време и влезе в бокса за смяна на гуми.

Малко след това една от колите на Марусия, на Жулс Бианки, се подпали и той трябваше да напусне трасето и да излезе бързо от болида си. Колата обаче явно не бе обезопасена и тъй като бе под наклон, малко след това сама тръгна надолу и прекоси пистата. За щастие не се стигна до инцидент, но се наложи излизане на кола за сигурност.

Повечето пилоти, сред които лидерите Фетел, Грожан, Райконен и Алонсо влязоха в бокса. Единствено Бътън и Хулкенберг, които бяха със стратегия с едно спиране в бокса по-малко, не смениха гуми.

След подновяване на състезанието редът бе Фетел пред Грожан, Райконен, Алонсо, Бътън, Хулкенберг, Хамилтън, Малдонадо. Нико Росберг бе 13-ти, а Марк Уебър последен. Австралиецът обаче бързо изпревари четирима опашкари и излезе 15-ти.

Отпред Фетел и двамата пилоти на Лотус отново наложиха непосилно темпо за Алонсо и дръпнаха с 3 секунди пред него. Бътън с по-старите гуми бе още по-бавен и бе на 5 секунди зад испанеца. Хамилтън обаче дори с новите гуми нямаше добро темпо и изостана на цели 12 секунди от лидера.

В 40-та обиколка Роман Грожан влезе за втори път в бокса, а две обиколки по-късно това направи и лидерът Фетел. През това време пилотът на Лотус не можа да натрупа аванс и германецът отново се върна пред него. С новите си гуми двамата бяха най-бързите пилоти на пистата, но бяха леко забавени докато изпреварят Хамилтън и Бътън, които не бяха спирали в бокса. Те обаче не ги затрудниха особено, като Хамилтън бе изпреварен лесно, а Бътън влезе в бокса малко след като бе застигнат.

В 50-та от общо 60-те обиколки Райконен и Алонсо направиха последното си спиране в бокса. След връщането си на пистата те бяха на 3-то и 4-то място. Финландецът бе само на 3.5 секунди зад Фетел, докато Алонсо бе на още 4 секунди зад Райконен. Испанецът бе най-бързият пилот на пистата, с около 0.5 секунди по-бърз от тримата пилоти пред него.

Пет обиколки преди края Грожан получи нареждане от бокса "да не бави" Райконен и той веднага го пусна на второто място. До края Алонсо така и не успя да намери път покрай Грожан и завърши 4-ти.

ГРАН ПРИ НА ГЕРМАНИЯ:
       
Пилот: Отбор: Време:
1 Себастиан Фетел Ред Бул
2 Кими Райконен Лотус +1.0
3 Роман Грожан Лотус +5.8
4 Фернандо Алонсо Ферари +7.7
5 Люис Хамилтън Мерцедес +26.9
6 Дженсън Бътън Макларън +27.9
7 Марк Уебър Ред Бул +37.5
8 Серхио Перес Макларън +38.3
9 Нико Росберг Мерцедес +46.8
10 Нико Хулкенберг Заубер +49.8
11 Пол ди Реста Форс Индия +53.7
12 Даниел Рикардо Торо Росо +56.9
13 Адриан Сутил Форс Индия +57.7
14 Естебан Гутиерес Заубер +60.1
15 Пастор Малдонадо Уилямс +61.9
16 Валтери Ботас Уилямс +1 об.
17 Чарлс Пик Катерам +1 об.
18 Гидо ван дер Гарде Катерам +1 об.
19 Макс Чилтън Марусиа +1 об.
Най-бърза обиколка: Алонсо – 1:33.468
Отпаднали:
Жан-Ерик Верн Торо Росо 16 об.
Жулс Бианки Марусиа 19 об.
Фелипе Маса Ферари 7 об.
Класиране пилоти:
1. Себастиан Фетел 157  
2. Фернандо Алонсо 123  
3. Кими Райконен 118  
4. Люис Хамилтън 97  
5. Марк Уебър 93  
6. Нико Росберг 84  
7. Фелипе Маса 57  
8. Роман Грожан 41  
9. Пол ди Реста 36  
10. Дженсън Бътън 33  
11. Адриан Сутил 23  
12. Серхио Перес 16  
13. Жан-Ерик Верн 13  
14. Даниел Рикардо 11  
15. Нико Хулкенберг 7  
       
Класиране отбори:
1. Ред Бул 250  
2. Мерцедес 181  
3. Ферари 180  
4. Лотус 159  
5. Форс Индия 59  
6. Макларън 49  
7. Торо Росо 24  
8. Заубер 7