Даниел Рикардо спечели може би най-зрелищното състезание във Формула 1 през последните над десет години във, триумфирайки в Гран При на Канада.

Пет пилоти се бореха ожесточено за победата в последните десет обиколки и бяха в рамките на само две секунди.

Рикардо нанесе своя удар две обиколки преди края, като изпревари Нико Росберг. Зад него Себастиан Фетел успя да изпревари Серхио Перес точно преди последната обиколка, а секунди по-късно Фелипе Маса катастрофира зрелищно в мексиканеца и сложи точка на състезанието.

До този развой се стигна след като в средата на надпреварата двата Мерцедеса получиха проблем с мощността и загубиха около 2 секунди от скоростта си. Хамилтън пък отпадна заради допълнителни проблеми в спирачките.

Така за първи път от началото на сезона печели пилот, каращ болид различен от Мерцедес. За Рикардо пък това бе дебютна победа.

 

На старта Люис Хамилтън потегли много добре и се изравни с Нико Росберг, но германецът бе от вътрешната страна на завоя и успя да влезе първи в него. Това принуди съотборника му да отстъпи, за да избегне катастрофа. От това се възползва Себастиан Фетел, който изпревари англичанина за второто място.

Отзад двамата пилоти на Уилямс запазиха четвъртото и петото си място пред Даниел Рикардо. Фернандо Алонсо позволи да бъде изпреварен от Жан Ерик Верн, докато Кими Райконен потегли добре и мина пред Дженсън Бътън на 9-то място.

Още в първата обиколка обаче Макс Чилтън удари отзад съотборника си от Марусиа Жулс Бианки. Двата болида се разбиха и отпаднаха, което предизвика излизане на кола за сигурност.

Това бе страхотна новина за Росберг, тъй като преди това от екипа му бяха казали да пести гориво, тъй като е на ръба да му стигне до края на състезанието. Заради колата за сигурност обаче тези опасения отпаднаха и от бокса на Мерцедес съобщиха на Росберг, че вече няма опасност.

Състезанието бе подновено в 9-та обиколка и в първия момент нямаше размествания. Една обиколка по-късно обаче Хамилтън атакува Фетел и го изпревари за второто място.

В 14-та обиколка Даниел Рикардо пръв от челната десетка влезе в бокса, а след него това направиха Фетел, Маса и Верн. Бразилецът обаче бе забавен леко от екипа на Уилямс и при връщането си загуби две позиции - първо Верн мина пред него, а обиколка по-късно и Алонсо, след като направи своето спиране в бокса.

Отпред при борбата в челото Нико Росберг пръв влезе в бокса в 19-та обиколка. При излизането той направи лека грешка и за малко да се разбие в стената, но се размина. Люис Хамилтън направи много бърза обиколка и влезе в бокса в следващата обиколка, но въпреки това не успя да мине пред съотборника си.

Двамата бяха обаче залепени един зад друг и се бореха за първото място. В 26-та обиколка Росберг блокира гумите си точно преди последния завой и бе принуден да мине напряко през шикана. Съдиите разследваха маневрата, но не го наказаха, тъй като в случая той не спечели нещо от тази маневра.

Малко по-късно Фелипе Маса атакува Фернандо Алонсо на старт-финалната права и го изпревари за 8-то място. Същевременно обаче двамата пилоти на Форс Индия, които бяха на трето и четвърто място, още не бяха спирали в бокса и очевидно бяха с различна стратегия. Нико Хулкенберг обаче задържаше очевидно по-бързия от него Себастиан Фетел, който при опит да го изпревари излезе леко от пистата.

В 32-та обиколка от Мерцедес изведнъж съобщиха на Росберг, че отново трябва да започне да пести гориво. Три обиколки по-късно очевидно ядосан той попита: "Какво прави той, което аз не правя", на което му бе отговорено, че настройките на болида на Хамилтън са по-добри за задната част на колата, докато при Росбер на предницата.

Точно в средата на състезанието - в 35-та обиколка, Серхио Перес влезе за първи път в бокса от третото място. Обиколка по-късно Ботас влезе от пето място за втори път в бокса, но при връщане на пистата попадна в трафик. В 36-та обиколка Фетел спря в бокса и се оплака, че губи мощност. Обиколка по-късно Рикардо влезе в бокса и се върна на пистата точно пред Фетел.

Отпред двата Мерцедеса имаха над 25 секунди аванс, но изведнъж започнаха да губят темпо и да правят обиколки с по 3 секунди по-бавни от преследващите ги пилоти. От бокса съобщиха, че проблемът е загуба на мощност. Постепенно скоростта леко се стабилизира, но остана по-ниска от съперниците. По радиото съобщиха на Росберг, че няма да могат да решат проблема и да опита да вдигне скоростта, тъй като третият го настига.

Това бе Фелипе Маса, на когото пък бе съобщено от Уилямс да опита да запази гумите до края, за да не влиза повече в бокса.

В 45-та обиколка Росберг влезе в бокса и се върна на пистата зад Маса. Обиколка по-късно и Хамилтън спря и също се върна на пистата зад Маса, но по-важното бе, че изпревари Росберг.

Двамата пилоти на Мерцедес веднага се впуснаха в битка за позицията и в 47-та обиколка Росберг опита изпреварване и се изравни гума до гума с Хамилтън. Англичанинът изпусна завоя на същото място, на което и Росберг по-рано. В този случай обаче той веднага даде позицията на съотборника си, тъй като спечели от маневрата. Това обаче се оказа без значение, тъй като почти веднага след това Хамилтън съобщи, че има проблем със спирачките и не може да продължи. Така в 48-та обиколка той прибра болида в бокса и прекрати надпреварата.

Отпред лидерът Маса се отказа да кара до края с тези гуми и влезе в бокса за смяна и се върна точно зад съотборника си Ботас.

Така редът бе Росберг пред Серхио Перес, Рикардо, Фетел, Хулкенберг, Ботас, Маса и Алонсо. Пилотът на Мерцедес обаче много бързо бе застигнат от преследвачите си, като почти всички бяха залепени един зад друг.

Най-острата битка бе между Рикардо и Перес за второто място, като от Ред Бул попитаха австралиеца къде смята да атакува съперника си, за да настроят двигателя му по най-подходящия начин за съответния завой.

В 58-та обиколка Ботас направи неразчетен опит да изпревари Хулкенберг и излезе широко от завоя "Фибата за коса". Това позволи на Маса да го изпревари, а веднага на последвалата права бразилецът мина и пред Хулкенберг.  С чиста писта пред себе си Маса веднага записа най-бърза обиколка и започна да стопява аванса от 4 секунди на Фетел. Две обиколки по-късно и Алонсо изпревари Ботас и мина на 7-то място.

Маса застигна двата Ред Була и започна атаки срещу Фетел. В 65-та обиколка германецът направи грешка на Фибата, Маса се изравни с него, но не можа да го изпревари. Обиколка по-късно Рикардо атакува Перес на първия завой и го изпревари.

Темпото на мексиканеца започна да се влошава и той бе притиснат остро от Фетел и Маса. Той се оплака по радиото на екипа си, че има проблем със задните спирачки. Все пак обаче той успя да задържи за себе си двамата преследвачи, което бе от полза за Рикардо, който дръпна бързо с три секунди напред.

С чиста писта пред себе си пилотът на Ред Бул атакува и в 68-та обиколка изпревари Росберг на старт-финалната права. В предпоследната обиколка Фетел изпревари Росберг преди последния завой. Секунди по-късно Маса опита атака срещу мексиканеца на старт-финалната права, но не разчете добре маневрата си и удари Перес отзад. Последва смразяваща кръвта катастрофа, при която Маса се завъртя и се заби в оградата. За щастие обаче никой не пострада сериозно.

При тази ситуация Фетел извади невероятен късмет, защото при влизането му в завоя хвърчащите неконтролируемо Маса и Перес минаха точно пред него и зад него, без да го закачат.

Това обаче наложи излизане на кола за сигурност в последната обиколка и така Рикардо спечели състезанието.

 

  Пилот: Отбор: Разлика:
1 Даниел Рикардо Ред Бул  
2 Нико Росберг Мерцедес +4.2
3 Себастиан Фетел Ред Бул +5.2
4 Дженсън Бътън Макларън +11.7
5 Нико Хулкенберг Форс Индия +12.8
6 Фернандо Алонсо Ферари +14.8
7 Валтери Ботас Уилямс +23.5
8 Жан-Ерик Верн Торо Росо +28.0
9 Кевин Магнусен Макларън +29.2
10 Кими Райконен Ферари +53.6
11 Серхио Перес Форс Индия +1 об.
12 Фелипе Маса Уилямс +1 об.
13 Адриан Сутил Заубер +1 об.
14 Естебан Гутиерес Заубер +6 об.
  Роман Грожан Лотус +11 об.
  Данил Квият Торо Росо +23 об.
  Люис Хамилтън Мерцедес +24 об.
  Камуи Кобаяши Катерам +47 об.
  Пастор Малдонадо Лотус +49 об.
  Маркус Ериксон Катерам +63 об.
  Макс Чилтън Марусиа + 70 об.
  Жулс Бианки Марусиа + 70 об.