Нико Росберг прекъсна серията от 4 поредни победи на съотборника си в Мерцедес Люис Хамилтън след като спечели състезанието за Гран При на Монако.

Германецът потегли от първо място и запази лидерството си от първата до последната обиколка на състезанието. През почти цялото време той бе плътно следван от Хамилтън. Англичанинът обаче бе лишен от единствения реалистичен шанс за изпреварване, тъй като спирането в бокса стана непредвидено заради излизане на кола за сигурност и така двамата смениха гуми едновременно.

Трети завърши Даниел Рикардо, който също направи страхотно състезание и за пореден път от началото на сезона се добра до почетната стълбичка. Същевременно продължава ужасно лошия късмет за съотборника му Себастиан Фетел, който отпадна поради технически проблеми докато бе на 3-то място.

Кими Райконен също имаше лош късмет и спукана гума го лиши от шанса да се бори за 3-то място. Фернандо Алонсо обаче отново измъкна максимума от ситуацията и завърши 4-ти.

На старта Росберг запази първата си позиция пред Хамилтън. Третият Рикардо обаче потегли лошо и бе изпреварен както от съотборника си Фетел, така и от Кими Райконен. Финландецът стартира чудесно от 6-та позиция и изпревари едновременно Алонсо и Рикардо. Междувременно в средата на колоната Серхио Перес се блъсна в съотборника си Дженсън Бътън и остана на пистата, което наложи излизане на кола за сигурност.

В този момент редът бе  Росберг пред Хамилтън, Фетел, Райконен, Рикардо, Алонсо, Магнусен, Верн, Квият и Хулкенберг.

След подновяване на надпреварата в 4-та обиколка нямаше изпреварвания, но Фетел получи проблем  в колата и се оплака по радиото, че губи мощност. Така той постепенно бе изпреварен от почти половината колона и влезе в бокса. Първоначално той се върна на пистата, но след две обиколки бе повикан обратно да се прибере и да приключи състезанието.

Отпред двамата съотборници в Мерцедес се движеха залепени един зад друг, а Кими Райконен бе изостанал леко на около 5 секунди. По-назад колоната бе разкъсана, като между всички пилоти до 8-мо място имаше дистанция от около 2-3 секунди.

Около 20-та обиколка Хамилтън започна да се оплаква от влошаване състоянието на гумите и наистина, Росберг отвори лека преднина от около 2 секунди пред съотборника си. Отзад Райконен вече бе на повече от 10 секунди разлика, докато Рикардо и Алонсо продължаваха да са на дистанция около 2-3 секунди.

Две леки грешки на Росберг, който блокира колелата си при спирания, скъсиха дистанцията до Хамилтън отново на около секунда. Рикардо пък започна да застига Райконен, а пък от своя страна Алонсо започна да се приближава до Рикардо.

В 26-та обиколка Адриан Сутил разби колата си на изхода от тунела и това наложи за втори път да излезе кола за сигурност. Всички пилоти, които не бяха спирали в бокса реагираха веднага и влязаха за смяна на гуми. Мерцедес трябваше да обслужи почти едновременно Росберг и Хамилтън и макар да се получи леко забавяне при смяната на гуми на англичанина, той запази втората си позиция пред Рикардо.

Хамилтън обаче изрази разочарованието си по радиото, че смяната на гуми бе форсирана и така той изгуби основната си възможност за изпреварване на Росберг. От бокса пък му потвърдиха, че ще трябва да кара до края с тези гуми и че състзанието ще се реши на пистата.

Далеч по-големи основания да бъде разочарован обаче имаше Кими Райконен, който се оказа, че има спукана гума и трябваше да влезе повторно в бокса. Това го прати чак на 13-та позиция.

След подновяване на надпреварата Росберг продължи да води пред Хамилтън, трети бе Рикардо, четвърти Алонсо, а пети бе Фелипе Маса, който обаче не бе сменил гумите си. Следваха Магнусен, Хулкенберг, Бътън, Ботас и Гутиерес. В 32-та обиколка Хулкенберг направи чудесно изпреварване спрямо Магнусен на завоя Портие. В 46-та обиколка Маса смени гумите си и се завърна на пистата на 11-то място, точно зад Кими Райконен.

Росберг и Хамилтън продължаваха да се движат един зад друг, като от бокса предупредиха германеца да внимава за разхода на гориво. Рикардо изостана на около 15 секунди, а Алонсо бе на 4 секунди зад него. Далеч назад бе Хулкенберг, който бе следван плътно от Магнусен и Бътън.

Движещият се на 9-то място Валтери Ботас постепенно загуби темпо и зад него се залепиха Райконен и Маса. Ботас явно имаше технически проблем и в 57-та обиколка спря на пистата и отпадна. Стюардите успяха да издърпат колата му бързо и така не се наложи излизане на кола за сигурност. Малко след това пък Гутиерес допусна грешка, завъртя се на пистата и след лек удар в мантинелите спука задна лява гума. И този път обаче стюардите извадиха болида му без да се наложи излизане на кола за сигурност.

15 обиколки преди края Рикардо започна да вдига темпото и да прави най-бързи обиколки. Така той се откъсна сериозно пред Алонсо и дори започна да скъсява дистанцията до лидерите от Мерцедес. Хамилтън пък се оплака, че нещо е попаднало в окото му и започна леко да изостава от Росберг.

В последните обиколки на пистата настана истински екшън. Първо Бътън изпревари съотборника си Магнусен за 6-то място. Малко след това и Райконен опита изпреварване, но се бутна в Магнусен провали състезанието и на двамата. Все пак той успя да се добере до бокса, където смени предно крило и сложи нови гуми. Той обаче бе 12-ти само две обиколки преди края и бе далеч от зоната на точките.

Отпред Рикардо застигна Хамилтън, но така и не успя да го изпревари.

 

 

  ГРАН ПРИ НА МОНАКО
       
  Пилот: Отбор: Време:
1 Нико Росберг Мерцедес 78 обиколки.
2 Люис Хамилтън Мерцедес +9.2
3 Даниел Рикардо Ред Бул +9.6
4 Фернандо Алонсо Ферари +32.4
5 Нико Хулкенберг Форс Индия + 1 об.
6 Дженсън Бътън Макларън + 1 об.
7 Фелипе Маса Уилямс + 1 об.
8 Жулс Бианки Марусиа + 1 об.
9 Роман Грожан Лотус + 1 об.
10 Кевин Магнусен Макларън + 1 об.
11 Маркус Ериксон Катерам + 1 об.
12 Кими Райконен Ферари + 1 об.
13 Камуи Кобаяши Катерам + 3 об.
14 Макс Чилтън Марусиа + 3 об.
       
  Отпаднали:    
  Естебан Гутиерес Заубер +19 об.
  Валтери Ботас Уилямс +23 об.
  Жан-Ерик Верн Торо Росо +28 об.
  Адриан Сутил Заубер +55 об.
  Данил Квият Торо Росо +68 об.
  Себастиан Фетел Ред Бул +73 об.
  Серхио Перес Форс Индия +78 об.
  Пастор Малдонадо Лотус +78 об.
       
  Класиране пилоти:  
1 Нико Росберг 122  
2 Люис Хамилтън 118  
3 Фернандо Алонсо 61  
4 Даниел Рикардо 54  
5 Нико Хулкенберг 47  
6 Себастиан Фетел 45  
7 Валтери Ботас 34  
8 Дженсън Бътън 31  
9 Кевин Магнусен 21  
10 Серхио Перес 20  
11 Фелипе Маса 18  
12 Кими Райконен 17  
13 Роман Грожан 6  
14 Жан-Ерик Верн 4  
15 Жулс Бианки 4  
16 Данил Квият 4  
       
  Класиране отбори:  
1 Мерцедес 240  
2 Ред Бул 99  
3 Ферари 78  
4 Форс Индия 67  
5 Макларън 52  
6 Уилямс 52  
7 Торо Росо 8  
8 Лотус 6  
9 Марусиа 4