Люис Хамилтън спечели по безапелационен начин второто състезание от сезона във Формула 1 - за Гран При на Малайзия на пистата Сепанг.

Пилотът на Мерцедес потегли от първа позиция и водеше от старта до финала. Той не даде никакви шансове на съотборника си Нико Росберг, който бе и единственият, който можеше да го застраши.

Тимът на Мерцедес отново бе недостижим за съперниците си. Този път обаче световният шампион Себастиан Фетел успя да спечели важни точки като завърши на трето място. Съотборникът му Даниел Рикардо, който бе дисквалифициран в предишното състезание, отново нямаше никакъв шанс. Той правеше добро състезание и бе 4-ти, но проблеми в бокса и счупено предно крило го пратиха в дъното на колоната.

Така Фернандо Алонсо го изпревари и отново спечели максимално възможните точки за силата на Ферари, завършвайки на 4-то място. Пети финишира Нико Хулкенберг, благодарение на различната си стратегия, пред Дженсън Бътън и двамата пилоти на Уилямс - Фелипе Маса и Валтери Ботас.

Следващото състезание е другата седмица за Гран При на Бахрейн.



На старта Люис Хамилтън запази първата си позиция, но Себастиан Фетел потегли лошо и бе изпреварен не само от Нико Росберг, но и от съотборника си Даниел Рикардо. Австралиецът бе направил много добър старт, тъй като, за да мине пред Фетел преди това бе изпреварил и Алонсо.

Следваха Нико Хулкенберг, Дженсън Бътън, Кими Райконен, Кевин Магнусен и Фелипе Маса.

Във втората обиколка Кими Райконен бе атакуван от Магнусен и вероятно след контакт между двамата финландецът спука гума и продължи с много бавно темпо. Той се добра до бокса и смени гумите си, но вече бе последен.

Две обиколки по-късно Фетел атакува Рикардо в първия завой и го изпревари на третото място. В средата на колоната пък Фелипе Маса изпревари Магнусен за 8-то място, но няколко завоя по-късно датчанинът си върна позицията.

Отпред Хамилтън успя да се откъсна на 6 секунди пред Росберг, който пък бе с 4 секунди пред Фетел. Разликите между останалите пилоти бяха минимални.

Пръв от лидерите в бокса влезе Алонсо в 12-та обиколка. Рикардо влезе обиколка по-късно и първоначално се върна на пистата след Алонсо, но веднага успя да го изпревари. В 14-та обиколка Фетел смени гуми и за кратко попадна в трафик зад Валтери Ботас, но бързо успя да го преодолее и не позволи Рикардо и Алонсо да го застигнат.

Росберг спря в 15-та обиколка, а лидерът Хамилтън в 16-та. Англичанинът за кратко попадна в трафик зад Хулкенберг, който още не бе направил своето спиране. Той обаче го изпревари бързо, а след всичко това авансът му срещу Росберг бе дори още по-голям - близо 10 секунди. Зад него Фетел, Рикардо и Алонсо се движеха на дистанция през две секунди.

Постепенно дистанцията между Фетел, Рикардо и Алонсо се увеличиха. В Ред Бул пък бяха сполетени от различни проблеми, тъй като още преди това сензорът за консумация на гориво в болида на Рикардо се повреди, а след това КЕРС системата в колата на Фетел спря да работи.

Точно в средата на състезанието, в 28-та обиколка, Алонсо направи своето второ спиране и сложи по-твърдия тип гуми. Обиколка по-късно влезе Рикардо и също сложи по-твърдият тип гуми.  Фетел влезе в 32-та обиколка, Росберг в 33-та, а Хамилтън в 34-та и всички сложиха по-мекия тип гуми.

Тази стратегия означаваше задължително още една смяна на гуми, но това сякаш бе по-правилният избор, тъй като в този момент прогнозата бе за предстоящ дъжд, който така или иначе щеше да принуди пилотите да сменят гуми.

В този момент авансът на Хамилтън бе 12 секунди, докато Фетел бе плътно зад Росберг. Рикардо бе на 10 секунди зад съотборника си, а Алонсо на две секунди зад австралиеца.

След 38-та обиколка пилотите започнаха да докладват по радиото, че наистина има лек дъжд, но въпреки това пистата остана суха и не се наложи смяна на гуми.  

Така явно от Ред Бул решиха, че няма смисъл да чакат и в 42-та обиколка извикаха Рикардо за смяна на гуми. Предната му лява гума обаче не бе закрепена добре и той трябваше да спре по средата на пит-лейна и да бъде избутан обратно. Така той загуби ужасно много време и всякакви шансове за добро класиране. На всичкото отгоре при връщането си на пистата той получи повреда на предното крило, което застана на криво и започна да трие предна дясна гума. Това принуди Рикардо отново да влезе в бокса. За капак на всичко стюардите го наказаха с 10 секунди заради опасното пускане с недобре закрепена гума.

В 43-та обиколка Алонсо влезе в бокса и сложи по-мекият тип гуми, след което се върна на десетина секунди зад Хулкенберг, който не беше влязал трети път в бокса.

В 50-та обиколка Росберг смени гуми и сложи  задължителният по-твърд тип. В 51-та това направи Росберг, а в 52-та и Хамилтън. За нито един от тримата нямаше опасност за позицията, като единствената въпросителна бе дали Алонсо ще изпревари Хулкенберг за 4-то място.  Гумите на болида на Форс Индия обаче бяха прекалено износени и германецът нямаше шанс да защити позицията си.

Отзад Маса също се опита да притисне Бътън, но двамата бяха при равни условия и пилотът на Макларън запази 6-то си място. Интересното бе, че от Уилямс съобщиха на Ботас, че е по-бърз от съотборника си Маса и му позволяват да го изпревари. След това от тима съобщиха директно на Маса, че е по-бавен от съотборника си и да не го задържа.

Бразилецът обаче нямаше намерение да изпълнява отборни нареждания и задържа позицията си до финала.

  ГРАН ПРИ НА МАЛАЙЗИЯ:
       
  Пилот: Отбор: Време
1 Люис Хамилтън Мерцедес  
2 Нико Росберг Мерцедес +17.3
3 Себастиан Фетел Ред Бул +24.5
4 Фернандо Алонсо Ферари +35.9
5 Нико Хулкенберг Форс Индия +47.1
6 Дженсън Бътън Макларън +83.6
7 Фелипе Маса Уилямс +85.0
8 Валтери Ботас Уилямс +85.5
9 Кевин Магнусен Макларън +1 об.
10 Данил Квият Торо Росо +1 об.
11 Роман Грожан Лотус +1 об.
12 Кими Райконен Ферари +1 об.
13 Камуи Кобаяши Катерам +1 об.
14 Маркус Ериксон Катерам +2 об.
15 Макс Чилтън Марусиа +2 об.
       
  Отпаднали:    
  Даниел Рикардо Ред Бул +7 об.
  Естебан Гутиерес Заубер +21 об.
  Адриан Сутил Заубер +24 об.
  Жан-Ерик Верн Торо Росо +38 об.
  Жулс Бианки Марусиа +48 об.
  Пастор Малдонадо Лотус +49 об.
  Серхио Перес Форс Индия +56 об.
       
  Класиране пилоти: точки  
1 Нико Росберг 43  
2 Люис Хамилтън 25  
3 Фернандо Алонсо 24  
4 Дженсън Бътън 23  
5 Кевин Магнусен 20  
6 Нико Хулкенберг 18  
7 Себастиан Фетел 15  
8 Валтери Ботас 14  
9 Кими Райконен 6  
10 Фелипе Маса 6  
11 Жан-Ерик Верн 4  
12 Данил Квият 3  
13 Серхио Перес 1