Непоставената в основната схема Флавия Пенета постигна впечатляваща победа на супер турнира на твърда настилка от категорията “Премиер” в Пекин с общ награден фонд 4 500 000 долара.

В среща от четвъртфиналната фаза на надпреварата, завършила преди броени минути, италианката сътвори впечатляващ обрат срещу световната номер 1 Каролине Возняцки отстранявайки я с 3/6, 6/0, 7/6.

Пенета започна малко сковано срещата и позволи на Возняцки да диктува темпото в първата част от двубоя, от което датчанката се възползва и след като успя да реализира и трите си възможности за пробив спечели сета след 6/3.

Втората част започна с два продължителни гейма спечелени от италианката, които й позволиха да намери ритъма си на игра и тя показа феноменален тенис, като след серия от 7 поредно спечелени гейма не само че изравни резултата, но успя да поведе на старта на заключителния трети сет.

В тези минути Флавия бе пълновластна господарка на корта, като умело миксираше ударите си от основната линия, направи няколко брилянтни волета в близост до мрежата и напълно заслужено обра овациите на публиката.

От другата страна пък Возняцки отново се подчини на своя крайно пасивен стил на игра, в доста ситуации губеше предимството си, тъй като завършващите й удари буквално липсваха и това наля допълнително вода в мелницата на немалкото й критици през последните месеци.

Едно обаче не може да се отрече на лидерката в световната ранглиста и това е непримиримият й дух, който й позволи да се измъкне от незавидното положение в третия сет, когато изоставаше с пробив и изглеждаше почти обречена.

В този момент Возняцки не само че заличи пасива си, но дори стигна до възможността да сервира за мача при 6/5 и бе само на две точки от победата, след като се стигна до 30:0 в подаването й.

За съжаление обаче датчанката не издържа на напрежението, допусна пробив, а в последвалия тайбрек Пенета й изнесе истинска лекция, подчинена на агресивния стил на игра, като след 7:2 италианката стигна до престижната победа.

Ето и статистиката от двубоя:

Пенета

 

Возняцки

53

1-ви сервис %

65

1

Асове

1

6

Двойни грешки

1

 8/12

Възможности за пробив

 6/12

 95/178

Общо спечелени точки

 83/178

 

Времетраене: 2.15 ч.