Макар и със загуба 3:2 в Генуа Вердер отстрани Сампдория и се класира за групите на Шампионската лига. Италианският отбор игра страхотно 90 минути и бе на прага на тримфа от победа с 3:0 когато гол в третата минута на добавеното време ги съкруши.

 

Очаквано психиката им не издържа и в продълженията германците бяха пълни господари на терена и логично стигнаха бързо до втори гол. Той бе достатъчен след победата им в първия мач с 3:1 да се класират напред.

 

Треньорът на Вердер Томас Шааф не можеше да разчита на Аарон Хънт (болен) и Хуго Алмейда (контузен), като на техните места пусна Марин и, изненадващо, в нападение 22-годишният Сандро Вагнер, който дойде през зимата и досега имаше само един мач за отбора.

 

Ди Карло смени трима души в сравнение с първия мач като вместо наказания Лучини заложи на Станкевициус, както и на Десена и Губерти.

 

При топло време и голяма влажност на въздуха, които предполагаха физическа издръжливост, гостите имаха първи шанс за гол, но Прьодл след корнер пропусна отблизо с глава.

 

Тогава Сампдория удари. В 8-ата минута Касано центрира отдалече по лявото крило, Пацини бе оставен непокрит и с глава отблизо откри резултата. При повторението обаче се видя, че той бе в засада.

 

Гостите още опитваха да реагират, когато след пет минути Станкевициус вдигна отдясно, топката летя 42 метра преди Пацини със страховито воле да я прати неспасяемо в мрежата – 2:0 в 13-ата минута! Тежка грешка на германската отбрана.

 

С това аванса на Вердер бе заличен и италианците вече се класираха. Гостите, които през уикенда получиха четири гола за едно полувреме, бяха напълно разколебани. Чак в 24-ата минута Марин открадна топката по лявото крило, подаде на Вагнер пред наказателното поле, но той би хилаво в аут. Два фаула пред Курчи също не донесоха нищо.

 

За сметка на това в 39-ата минута Сампдория можеше да вкара трети гол, но удара на оставения абсурдно сам Пацини с глава бе спасен на голлинията от Клеменс Фритц, когато италианците викваха вече Гол. После вратарят Вийзе с крак спря удар на Касано. Първото полувреме бе триумф на домакините.

 

През втората част Вердер опита да упражни някакъв натиск, но центриранията по крилата не носеха реална опасност за Курчи.  Италианците се бранеха успешно и спокойно.

 

Пет минути преди края на мача Семиоли пусна успореден на аутлинията пас, Касано игра с топката с десния крак като я ритна елегантно зад левия с пета и вкара страхотен гол – 3:0.

 

И така, всичко изглеждаше решено. Тогава обаче на сцената излезе Маркус Розенберг, влязъл в средата на полувремето. В третата минута на добавеното време той обходи Кастадело и стреля силно по диагонал по земя от 20 метра неспасяемо – Вердер стигна до спасителния гол – 3:1 и продължения!

 

Те започнаха с очакван натиск на германците и още в 93-ата минута след самостоятелен рейд отляво Марко Марин със страхотен щут тресна напречната греда. Набезите на Вердер продължиха, домакините просто не знаеха какво да правят.

 

И в минута 100 за тях удари дванадесетия час – след пас на Марин нападателят Клаудио Писаро нанесе безмилостно точен удар от 22 метра централна позиция в долния ляв ъгъл, вкарвайки гола на германския триумф.

 

Дория пак се нуждаеха от цели два гола, но това вече не бе увереният отбор от началото на мача, а рухнал тим. Германците спокойно докараха мача до неговия край, в който можеха да стигнат и до равенството, но за втори път Марин уцели греда.


Миг след това никой не я помнеше, а германците ликуваха - Вердер влезе в Шампионската лига.

 

Сампдория – Вердер 3:2 сл. пр.

 

1:0 Пацини (8)

2:0 Пацини (13)

3:0 Касано (85)

3:1 Розенберг (90+3)

3:2 Писаро (100)

 

Сампдория: Курчи, Станкевициус, Волта, Касталдело, Циглер, Семиоли, Паломбо, Десена, Губерти (66-Тисоне), Пацини, Касано (90-Поци)

 

Вердер: Вийзе, Фритц, Мертезакер, Прьодл, Пасанен (79-Бьониш), Баргфреде, Фрингс, Боровски (63-Арнаутович), Писаро, Марин, Вагнер (72-Розенберг)