Церемонията по връчването на Златната топка, която награждава най-добрия футболист на сезона, беше открита в Театъра на Шател в Париж със спорното отсъствие на Реал Мадрид, който бойкотира събитието, защото смята, че Винисиус няма да бъде коронован.

След парада на звездите по червения килим, с изключение на тези от „Белия дом“, футболният елит излезе на сцената, където водещите на церемонията, бившият играч Дидие Дрогба и водещата Санди Ериберт, ръководеха церемонията.

Бойкотът на Мадрид обаче попречи на провеждането на събитието.

„Не е добре за футбола субект като „Реал Мадрид“ да не присъства на галавечеря от такова измерение“, реагира треньорът на Испания Луис де ла Фуенте, победител на Евро-2024.

Сигурен, че Винисиус младши няма да получи „Златната топка“, Реал Мадрид обяви в късния следобед, че ще бойкотира събитието вв Париж.

„Ако критериите за присъждане на наградата не определят Винисиус за победител, същите тези критерии трябва да определят Карвахал за победител. Тъй като случаят не е такъв, е ясно, че Златната топка на УЕФА не уважава Реал Мадрид. А Реал Мадрид не е там, където не го уважават“, заявиха за АФП от мадридския клуб, победител в Шампионската лига през 2024 г.

Междувременно отборът на Реал Мадрид бе обявен за "Клуб на годината". Това се случи по време на церемонията по връчването на „Златната топка“ в „Театър дю Шатле“ в Париж.