Словакия и Румъния завършиха наравно 1:1  и заедно се класираха за фазата на елиминациите в голямото дебнене в група Е на Евро 2024. През първото полувреме двата отбора си размениха по едно попадение чрез Дуда и Марин от дузпа.

След почивката тимовете решиха да не си усложняват живота и да запазят паритета, при който продължават напред. Куриозното в случая е, че и четирите отбора завършват с еднакъв актив от 4 точки, но големият губещ в крайна сметка е Украйна заради най-лоша голова разлика.

Първото опасно положение бе на сметката на румънците, когато Рациу се промъкна в наказателното поле и стреля опасно, но Дубравка изби. Добавката на Янис Хаджи се оказа обаче много далеч от целта. В 22-та минута словаците имаха възможност да открият, но никой не успя да засече центрирането от фаул на Хараслин.

Две минути по-късно обаче нямаше кой да спре Ондрей Дуда, който бе на правилното място в наказателното поле, за да оползотвори хубаво центриране на Куцка, давайки преднина на Словакия - 1:0. В 35-та минута нарушение срещу Янис Хаджи първоначално бе отсъдено извън наказателното поле, но проверка с ВАР постанови дузпа за Румъния. От наказателния удар Разван Марин нямаше проблем със свиреп шут да опъне мрежата зад Мартин Дубравка за 1:1.

През второто полувреме румънците започнаха с няколко опасни удара, но мерника на Денис Драгуш изневери на два пъти, а шут на Марин бе спасен с крак от Мартин Дубравка. В 65-та минута пробив на Лукаш Хараслин завърши с красив удар, но за съжаление на словашките фенове в страни от вратата на Румъния.

В последния четвърт час на двубоя темпото спадна и двата отбора предпочетоха да не рискуват с необмислени действия. Играта се накъса и чистите голови положения лисваха, като и двата отбора спокойно изчакаха последния съдийски сигнал, който узакони участието на словаци и румънци на 1/8-финалите.

Словакия - Румъния 1:1

Голмайстори: 1:0 Ондржей Дуда 24, 1:1 Разван Марин 37-дузпа

Словакия: Мартин Дубравка, Петер Пекарик (90+2 - Норберт Дьомбер), Денис Вавро, Милан Шкриняр, Давид Ханцко, Юрай Куцка, Станислав Лоботка, Ондржей Дуда (90+2 - Матуш Беро), Иван Шранц (78- Ян Дюриш), Лукаш Хараслин (70 - Томас Суслов), Давид Стрелец (70 - Роберт Боженик)

Румъния: Флорин Ница, Андрей Рациу, Раду Драгошин, Андрей Бурка, Никушор Банку, Мариус Марин, Разван Марин (86 - Адриан Рус), Николае Станчу, Флоринел Коман (58 - Деян Сореску), Янис Хаджи (66 - Денис Ман), Денис Драгуш (66 - Георге Пушкаш)