Италия спечели с 1:0 последната си контрола преди Евро 2024 г. Шампионът на Стария контитент надви Босна и Херцеговина в Емполи и тръгва за Германия с два мача без допуснат гол след нулевото реми с Турция преди няколко дни. Единственият гол в мача вкара Давиде Фратези в 38-ата минута. Няколко сериозни пропуска обаче направи централния нападател Джанлука Скамака.

Треньорът Лучано Спалети направи 9 промени след равенството с Турция. Титулярните места запазиха само Жоржиньо и Федерико Киеза- Освен това Спалети смени и системата на игра и заложи на 3-4-2-1. Босна беше без звездите си и в серия от пет поредни загуби. Тимът не се класира на първенството в Германия, като загуби 7 от десетте си мача в групата, а отпадна в баражите на Лигата на Нациите срещу Украйна.

В началото грешка на Калафиори позволи на Босна чисто положение, но удара на Хайрдинович бе спасен от Донарума, който се разтегна и изби в корнер. Последваха добри положения за Италия, но Фратези и Киеза пропуснаха. Фратези пропусна с глава след корнер, но в 38-ата минута не сбърка. Халфът на Интер получи отлично центриране от Киеза и от воле прати топката под гредата.

Това е пети гол на Фратези откакто дебютира за Италия на 4-и юни 2022 г. В този период няма играч с повече попадения за Адзурите. Откакто Спалети е треньор, Фратези има 4 гола и е топ стрелеца в ерата на наставника.

След почивката Италия имаше още положения. Скамака пропусна два чисти гола. При първият удара му от воле бе избит в корнер от вратаря Пирич, а при втория шанс Скамака стреля силно от упор, но право във вратаря.

Все пак Италия задържа аванса от 1:0 и отива в добро настроение за Евро 2024. Спалети и тима му пътуват утре за Германия,  а дебюта им е на 15 юни срещу Албания в Дортмунд.