Франческо Калцона обвини Англия в "бавено на времето" по време на победата над Словакия след продължения време на Евро 2024. "Те се страхуваха от нас и ние заслужавахме да се класираме", обяви италианския тактик. Англия изравни за 1:1 в 95-ата минута, а в продълженията спечели с 2:1. Двата гола бяха единствените 2 точни удара на англичаните. 

"Момчетата работиха толкова усърдно и следваха докрай това, което поисках от тях", заяви Калцона. "През второто полувреме им позволихме малко повече, но това можеше да се очаква срещу отбор от такова ниво. В допълнителното време беше еднопосочно движение, ние ги притиснахме назад, а те разчитаха на бавене на времето и нарушения. Бях ядосан, защото една допълнителна минута прекъсване с количеството пропиляно време, особено от техния вратар, не беше достатъчна."

Словакия беше само на секунди от достигане на четвъртфиналите, тъй като водеше чрез гола на Иван Шранц, когато в 95-ата минута Джуд Белингъм изравни със зашеметяващ удар. След това Хари Кейн се разписа в началото на допълнителното време, а Англия се защитаваше до края на половинчасовия мач, за голямо разочарование на Калцона.

"Изобщо не ми хареса представянето на съдиите, но със сигурност не загубихме заради това. Загубихме заради няколко разсейвания, но явно съм много горд с моя отбор, тъй като играхме позитивен футбол, показахме страхотно представяне и мисля, че хората в Словакия ще се гордеят с това."

Въпреки че бяха аутсайдери, Словакия имаше повече удари към целта през целия мач и държеше инициативата през дълги периоди от време. Този изравнителен гол на Белингам беше първият удар на Англия във вратата в мача.

"Знаехме, че не можем да оставяме пространства между линиите, всички знаем какво може да направи Белингам и трябваше да се държим плътно. Имахме шансове през първото полувреме да убием мача с втори гол и това щеше да промени всичко."

Независимо от резултата, Калцона и начинът, по който изправи Словакия в този мач, впечатлиха всеки неутрален наблюдател.

"Извор на гордост е да принудиш отбор като Англия да се съсредоточи само върху защитата в допълнителното време. Това означава, че те се страхуваха от нас и според мен заслужавахме да преминем напред."