Албанският национал Мирлинд Даку предизвика скандал след края на мача с Хърватия от Евро 2024, завършил с драматично равенство 2:2 след изравнителен гол на Албания в добавеното време.

Албанците бяха близо до втора поредна загуба на турнира, но взеха ценна точка в края и съхраниха живи шансовете си да се класират за осминафиналите. Балканското дерби не мина без напрежение по трибуните между феновете на двата тима, а след двубоя в провокациите се включи и Даку. На клипче, публикувано в социалните мрежи, се вижда как Даку взима мегафон от албанските фенове и дава тон за обидно скандиране по адрес на сърби и македонци.

Албанският нападател е известен с крайните си националистически позиции, като миналата есен при победата над Полша в квалификация за европейското първенство, той свали екипа си след отбелязан гол и показа татуировка на "Катана 138" - препратка към един от командирите на Армията за освобождение на Косово.

Поведението на Даку може да му донесе наказание или глоба от УЕФА. На Мондиал 2018 в Русия за показване на националистически символи с ръце играчите на Швейцария Гранит Джака и Джердан Шакири бяха глобени. Албания вече отнесе солена санкция за поведението на своите фенове в първия мач с Италия - 37 375 евро. Нарушенията на феновете бяха запалени факли, хвърлени предмети, нахлуване на терена и издигане на плакати с неприемливо съдържание.

Действията на Даку предизвика остра реакция в медиите в Сърбия и Северна Македония.