Бронзовият медалист от Мондиал 2022 – Хърватия, продължава с трагичното си представяне на Евро 2024, след като стигна само до 2:2 с Албания.

На стадион "Фолкспаркщадион" в Хамбург двата отбора изиграха страхотен мач, размениха си по едно полувреме, но в крайна сметка хората на Силвиньо се добраха до точка в 95-ата минута. Това стана чрез Клаус Гясула, който преди това си отбеляза автогол и по този начин се реваншира.

През първите 45 минути албанците бяха пълен господар на терена и се оттеглиха на почивката с напълно заслужен аванс след гол на Казим Лачи.

През втората част смените на Златко Далич се оказаха отлични и Хърватия стигна до пълен обрат. С основна заслуга за това беше Анте Будимир, който първо асистира на Андрей Крамарич, а след това изработи и автогола на Гясула.

Но отборът на Албания не беше казал последната си дума и се добра до равенството. В класирането двата отбора имат по 1 точка, Испания и Италия, които играят помежду си утре, са с 3 пункта. 

В последния кръг на 24 юни "адзурите" играят с хърватите, "Ла Фурия" среща Албания.


Мачът започна кошмарно за Хърватия и още в 11-ата минута Лука Модрич и компания се оказаха догонващи в резултата. Ясир Асани центрира от десния фланг и Казим Лачи се измъкна. Халфът на Спарта Прага засече с глава, Доминик Ливакович допусна огромна грешка, след като топката мина покрай ръцете му и се озова в мрежата за 1:0 за Албания!

Голът шокира бронзовия медалист от Мондиал 2022, вдъхнови "червено-черните" и малко по-късно Недим Байрами отправи удар, но този път Ливакович изби. Хората на Златко Далич показаха симптоми на събуждане в 20-ата минута, когато диагонално изпълнение на Марсело Брозович излезе в аут. Това беше и първият удар за "ватрените" в мача към вратата на Томас Стракоша.

После Бруно Петкович засече с глава от точката за изпълнение на дузпа, но в аут. След почти половин час игра Албания създаде нова голова възможност. Елсейд Хисай засече мощно от воле изчистена топка, но в аут.

В 31-ата минута Хърватия оцеля като по чудо. Модрич сбърка елементарна топка в средата на терена и това позволи на Албания да организира светкавична контра. При нея Кристиян Аслани се озова сам срещу Ливакович по диагонала. Халфът на Интер стреля в долния ляв ъгъл, но вратарят спаси, с което напълно се реваншира за вината си при гола на Лачи.

В самия край на полувремето Албания пропусна нов шанс да удвои преднината си. Рей Манай остана непокрит на точката за дузпата и засече с глава, но много слабо и Ливакович спаси.

На почивката Златко Далич взе мерки и направи двойна смяна. В игра се появиха Лука Сучич и Марио Пашалич, съответно на местата на Ловро Майер и Марсело Брозович. И това се оказа добър ход, защото след почивката хърватите натиснаха, а с основна заслуга за това бяха именно двете резерви.

Първо Сучич стреля от наказателното поле към левия ъгъл, но Стракоша с чудесна намеса спаси. Секунди по-късно Пашалич засече с глава в аут. Това определено бяха най-добрите минути за Хърватия от началото на мача и после шут на Матео Ковачич попадна в ръцете на вратаря, а Пашалич отново стреля с глава, но този път много неточно.   

В 58-ата минута "ватрените" отново пропуснаха да изравнят. Йосип Шутало засече с глава центриране от корнер на близката греда и като по чудо не уцели вратата. В 69-ата минута Иван Перишич центрира на далечната греда, където Пашалич отново стреля с глава, но покрай гредата.

Между 74-ата и 76-ата минута Хърватия направи пълен обрат. Първо Андрей Крамарич беше изведен от Анте Будимир и демонстрира брилянтно хладнокръвие в наказателното поле, стреляйки в долния ляв ъгъл за 1:1. Само 120 секунди по-късно пълният обрат беше факт. Пробив на Будимир завърши с рикошет в тялото на Клаус Гясула и топката се озова зад Стракоша за 2:1!

До края Албания натисна и в 95-ата минута напълно заслужено стигна до точката след нова безумна игра в защита на Хърватия. Гясула се реваншира за автогола си абсолютно непокрит от точката за дузпата оформи крайното 2:2!

Хърватия - Албания 2:2

Голмайстори: 0:1 Лачи (11), 1:1 Крамарич (74), 1:2 Гясула (76-авт), 2:2 Гясула (90+5)

Хърватия: Ливакович, Юранович, Шутало, Гвардиол, Перишич (84-Соса), Брозович (46-Пашалич), Ковачич, Модрич, Майер (46-Сучич), Крамарич (84-Батурина), Петкович (69-Будимир)
Селекционер: Златко Далич

Албания: Стракоша, Хисай, Джимсити, Айети, Митай, Рамадани (85-Ходжа), Аслани, Лачи (72-Гясула), Асани (64-Цефери), Байрами, Манай (85-Даку)
Селекционер: Силвиньо

Стадион: "Фолкспаркщадион", Хамбург
Съдия: Франсоа Летексие
Жълти картони: Ивушич (Хърватия); Хисай, Гясула, Даку (Албания)