На 28 януари Джанлуджи Буфон отпразнува своя 38-ми рожден ден. Годините на капитана на Ювентус по никакъв начин не намаляват значението му за "старата госпожа". Легендата посрещна празника по свой си начин.

Сутринта беше прекарана на тренировъчната база във Виново извън Торино, където пристигането му бе посрещнато от фенове със знамена и поздравителни послания. Вратарят се появи с автомобил, подписа няколко картички и позира за снимки, след което се насочи към тренировъчното игрище.

За пореден път той показа, че е способен да се справя с изискванията на най-високо ниво, но освен това позицията му на капитан изисква повече от футболни умения. Той е длъжен да изслушва своите съотборници, да разбира техните преживявания и да може да се намеси със съвети, когато има нужда.

Вече 21 години неговото влияние във футбола е все така възхитително. Спасяванията му продължават да са с решаващото значение, а думите, които изрича още повече. След загубата от Сасуоло (0:1) през октомври той събра своите съотборници и им напомни за техните отговорности и за това каква привилегия е да носят свещеното бяло-черно райе. Те слушаха. Наскоро Джиджи говори открито с Алваро Мората, вдъхна му кураж и ето, че испанският нападател отбеляза два гола срещу Интер и два срещу Киево. Нищо от това не би се случило, ако той не притежаваше вътрешна сила, харизма и респект в отбора.

Буфон имаше водеща роля в съживяването на Ювентус след трудното начало на сезона. Той напълно си заслужи прозвището "San Gigi", демонстрирайки отлични спасявания срещу Рахим Стърлинг и Яя Туре в мача срещу Манчестър Сити, показвайки, че има светлина в тунела. Той повтори прекрасното си представяне и срещу Борусия Мьонхенгладбах, но все още не можеше да вдъхнови отбора за добри игри и в Серия "А". Поражението в Реджо Емилия беше последната капка. Буфон порица съотборниците си след загубата и думите му бяха с голяма важност. След тези думи Ювентус постигна 12 поредни победи, с което изравни рекорда си.

Капитанът знаеше също, че Мората имаше нужда от помощ. Той отведе испанеца настрана и му каза простичко да спре да се самосъжалява и да реагира срещу лошата си форма и критиците, и да покаже на всички кой е. Оттогава Мората значително подобри своята форма.

Всъщност има още много примери за намесите на "San Gigi", когато е имало нужда. Буфон се намеси и успокои ситуацията в опасността в погледите между Бонучи и Киелини. Дори от резервната скамейка той говори с Дзадза да се успокои и да овладее емоциите си в мача срещу Лацио за Купата на Италия.

В качеството си на един от най-великите вратари в историята на футбола Буфон е имал грандиозни спасявания. В ролята си на капитан той успя да спаси сезона на Ювентус и това може би е най-впечатляващият подвиг от всички.

Илиян Гинов, Juventusbulgaria.com