Последното лятно попълнение на ЦСКА – Лиъм Купър, напусна през лятото Лийдс с ореола на легенда. 10 години в клуба, 7 от които с капитанската лента, безспорен лидер и водач в един от най-романтичните сезони в историята на йоркширци (2019/20), подпечатал завръщането във Висшата лига след 14-годишно отсъствие, шотландският защитник напълно заслужено бе определен от Лийдс като един от най-великите капитани на клуба ден преди да бъде обявен официално трансферът му в ЦСКА.

Но всъщност били ли са всички 10 години прекрасни за Купър. Отговорът е отрицателен. В първите 3 от тях нещата съвсем не са гладки за шотландеца, получил подигравателния прякор Лиъм от Лига 1 (б.р. – защото е привлечен от третодивизионния Честърфийлд). Той отнася сериозни нападки от медии и фенове заради няколко автогола, които си отбелязва, лошо позициониране, елементарни грешки в защита, позволяване на противникови нападатели да го правят за смях с финтовете си. Някои от критиките са справедливи, други не чак толкова. Въпросът е, че само няколко сезона по-късно същият Лиъм от Лига 1 е с водещи показатели сред защитниците във Висшата лига през есента на 2020-а. Шотландецът е в Топ 10 що се отнася до отнетите топки при дрибъл (60%), Топ 25 при успешните прогресивни пасове (2.59 на мач), Топ 15 при блокираните удари (1.02 на мач).

Както специалистите, така и самият Купър се обединяват относно главната причина за неговия прогрес – аржентинския гуру сред треньорите Марсело Биелса, поел Лийдс през лятото на 2018-а. Тогава Лиъм вече е капитан, но още не е развил играта си на следващото ниво.

„През първите три години и половина беше наистина трудно. Сменихме различни мениджъри и често не бях на висота. Започваш да се съмняваш в себе си и в това дали си достатъчно добър. Идването на Марсело в клуба беше огромен плюс за мен. Започнах да гледам на играта от съвсем различна перспектива и това ми помогна много. Той просто е от съвсем друга класа. Трябва да бъдеш като гъба, когато работиш с такъв човек, да попиваш всичко. Това издигна моята игра, а и на останалите, на съвсем ново ниво.

Биелса промени живота ми като футболист, но и като човек. Трудно е да посоча с пръст защо точно, но просто се чувствам много по-доволен от себе си, от живота си извън футбола, от съпругата и децата си. Наслаждавам се на случващото се и заслугата е негова. Промени целия ми подход към живота. Когато казвам, че е вкарал ума ми в ред, става дума за справяне с успехите и провалите, за това да не се издигам прекалено високо или да падам прекалено ниско.

Той никога не е толкова приповдигнат след победа, а това определено беше нещо, което аз правех. Но Биелса наистина се проявява, когато губим. Много е добър в това, повдига ни и анализира къде сме сгрешили и какво трябва да поправим. И това се случва още в следващия мач. Говорим си доста само двамата, защото той оставя на мен като лидер, но и на останалите да водим съблекалнята. Когато синът ми влезе в болница, Марсело беше първият човек, който дойде да ме подкрепи“, разказва Купър за отношенията си с един от най-ексцентричните, но и определяни за гениални, треньори в света.

В продължение на 4 години Лиъм е първото име в състава на аржентинеца. Заменен само два пъти и оставен неизползвана резерва веднъж, контузиите са единствената причина шотландецът да не играе под ръководството на Лудия. За доверието на треньора свидетелстват и централните защитници, които така и не пратиха Купър на пейката – Понтус Янсон, неопитният тогава Бен Уайт, Диего Йоренте, Робин Кох, Паскал Струик. Не всеки от тях е бил пряка заплаха за Купър, тъй като той е левичар, но е факт, че няма бранител с повече мачове за Лийдс под ръководството на Биелса от него. Аржентинецът с удоволствие стоварва цялата тежест върху плещите му и вижда как се справя.

Още в първия сезон под ръководството на Марсело – 2018/19, шотландецът попада в идеалния отбор на Чемпиншип за годината, а през следващата кампания извежда Лийдс до безапелационно първо място и чакано 14 години завръщане във Висшата лига. Купър остава ключова фигура в състава на Биелса и в елита. Интересен факт е, че най-дългото отсъствие на бранителя заради контузия в кариерата му – 100 дни през пролетта на 2022-а, съвпада със серия
от лоши резултати във Висшата лига и уволнението на аржентинеца.

Раздялата с треньора и напредващата му футболна възраст постепенно правят Купър по-периферна фигура в стартовия състав. В последните два сезона той записва 18 мача във Висшата лига и 16 двубоя в Чемпиъншип и логично се стига до раздялата му с клуба през това лято.

Но легендарният капитан не е фаворит на Биелса и любимец на феновете само заради приноса си на терена, а заради характера и страхотните си личностни качества. Той е силно ангажиран с всички социални кампании на Лийдс, като по време на Ковид-пандемията осигурява топла храна за над 7000 деца в региона. „Миналото лято публикувах, че отборът на сина ми търси спонсор, за да осигури екипировка. Лиъм плати всичко и не искаше нищо в замяна, даже да се разгласява“, разкрива привърженик. „С дъщеря ми чакахме в дъджа футболистите за автографи. Купър ни попита с какво ще се приберем. Когато разбра, че сме с автобуса, той ни закара до вкъщи с колата си“, разказва друга фенка. Това са само малка част от историите на запалянковци с шотландеца, който е готов винаги да се отзове и за помогне при нужда. „Лиъм Купър, ти наистина ми показа, че колективът може да е преди егото, благодаря ти!“, обяви собственикът на Лийдс Парааг Марат на сбогуване с бранителя.

Сега любимецът на клуба и Биелса отваря нова страница в историята си. Успее ли да остави дори част от наследството с в Йоркшир, и в ЦСКА, трансферът му в Борисовата градина ще е бил успешен.

Материал на Мартин Костадинов