Отговорността за отпадането на Германия пада безспорно върху Йоахим Льов. Той сам го каза, но не вижда причина за разколебаване.

„Няма причина да поставяме всичко под съмнение. Разбира се, впоследствие винаги може да се каже трябваше да се направи това или друго”, каза Льов пред журналисти на заминаване от Данциг (Гданск).

Последното треньорът каза в отговор на упреците за състава. Той обаче не вижда причина да не изпълни договора си до 2014 година.

„Ако бяхме отпаднали в групата можеше да се мисли за оттегляне. Но и аз трябва да си помисля какви нови импулси трябва да дам”.

В Германия тежи най-вече дългия период без титла. Вече 16 години, а ще станат и 18 – с това се изравнява най-дългото време за германците в историята (между 1954 и 1972).

„Титлите не идват с думи само. На полуфиналитеп отборите са с изравнени възможности, миг невнимание може да реши всичко. А и Испания колко трябваше да чака, за да печели поред?”, контрира неудачно Льов.

Той вижда бъдещето добро.

„Амбицията да се класираме напред и в следващи турнири, да стигнем финал, няма да се прекъсне. Отборът ни е амбициозен и не мисля, че някой ще се обремени от станалото”, завърши треньорът на Германия.

Но футболистите от това поколение изглеждат наистина обременени (виж тук) – винаги са в подножието, а върха е за други. Така стана с Байерн, така стана и с националния отбор.