Вече 16 години Германия не може да спечели турнир.

Отборът винаги е в подножието, играе полуфинали, а и финали, но ги губи (2002, 2008). Клишето за вечно печелещите германци вече не струва и пукната пара.

„Отборът ни има да учи още много. Италианците ни изнесоха открит урок. Всичко се дължи на това, че младите ни играчи нямат опит”, каза Юрген Клинсман, капитан на спечелилия през 1996 г. евротитлата германски тим.

„Предпоставките бяха по-добри от всякога. Но липсва лидер, като Замер през 96-та например. Някой ръбат тип, който да се опълчи, с воля и амбиция да обърне нещата когато не вървят”, допълва Лотар Матеус, извел Германия с капитанската лента до световната титла през 1990 година.

„Сами се бихме, напред всичко пропадна. Но сега не трябва всичко да се праща по дяволите. Всичките пъти ни липсваше и малко шанс”, смята Бернард Дитц, капитан на шампионския отбор от европейското първенство през 1980 година.

И тримата изказаха пред анкетиралия ги вестник Билд неразбиране със състава, който избра треньорът Йоахим Льов за злополучния полуфинал с Италия преди два дни.