Силен старт за Боряна Калейн на първото за сезона състезание от ранга Световна купа, което стартира днес в София. Българката започна уверено със съчетанието си с обръч, за което получи оценка от 25.100. Калейн изигра уверено и със самочувствие композицията си с топка на песента “Вечерай, Радо” и беше оценена с 26.250.

Другата българка в индивидуалната надпревара - Катрин Тасева, започна състезанието по-колебливо като пропусна няколко от заложените си елемента в съчетанието си с обръч, за което получи оценка от 22.950. На топка Тасева излезе преобразена - с хъс и амбиция, и успя да получи оценка от 24.400.

В групата на българките беше и една от най-силните гимнастички на турнира - европейската шампионка от 2020 г. Линой Ашрам. Израелката стартира с обръч като получи и най-високата оценка на турнира до момента - 25.800. В композицията си с топка Ашрам не беше достатъчно съсредоточена и допусна грешки като завърши съчетанието си без уред, за което получи 25.550.

Във временното класиране след първите два уреда водят с еднакъв резултат Боряна Калейн и Линой Ашрам.

Индивидуалната надпревара продължава с втората група, където ще се състезават представителките на Италия - София Рафаели и Милена Балдасари и гъркинята Елени Калайдити.

В събота Калейн и Тасева ще атакуват почетната стълбичка със съчетанията си на бухалки и лента. Припомняме, че именно с композицията си на бухалки Боряна Калейн успя да си извоюва златен медал на състезанието в Русия през миналия месец, като остави след себе си сестрите Дина и Арина Аверини.

По-късно днес ще стартира и състезанието за ансамблите, където ще видим българките за първи път от близо две години. Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска ще изиграят днес композицията си с 5 топки по музика на Стоян Янкулов - Стунджи и Елица Тодорова - “Вода”. 

Материал на Вероника Тонева, Bloomberg TV Bulgaria, специално за Gol.bg