Стюардите от автомобилния шампионат Формула 1 задължиха трикратния шампион с отбора на Ред Бул Макс Верстапен да свърши "малко работа в обществена полза", след като беше обвинен в използването на груб език по време на пресконференцията преди Гран При на Сингапур.

Модераторът на пресконференцията специално напомни на нидерландския пилот да внимава с езика. След това пък част от служителите по реда извикаха Верстапен, за да да го информират, че се проверяват предполагаеми нарушения на международния спортен кодекс.

В изявлението им се казва, че Верстапен се е извинил за поведението си и е обяснил, че смята използваната дума за „обичайна в речта, както я е научил, тъй като английският не е роден му език“.

Въпреки че се приема, че това може и да е вярно, важно е моделите за подражание – каквито са спортистите на високо ниво, да се научат да внимават. Защото създават внушения, особено в моменти, когато не са подложени на натиск, се казва в изявлението на стюардите.

"До момента са наложени достатъчно глоби за груб, неприемлив език. В този случай обаче не става дума за такова нещо. Но тъй като тази тема е повдигана и преди, а и състезателите са наясно с казуса, стюардите решиха да разпоредят по-сериозна санкция", се казва още в становището.

Работата в обществен интерес ще бъде извършена в координация с генералния секретар на ФИА, ще бъде насочена към подобряване на имиджа на автомобилния спорт, а датата ще бъде избрана така, че да е удобна за всички.

Верстапен попадна под мониторинга за лош език по време на квалификацията за Гран при на Азербайджан миналия уикенд, изказвайки недоволството си по радиото, което го свързва с отбора и механиците. Но след като се разбра, че шампионът използва цинизми и т.нар. "F-думи", президентът на ФИА Мохамед Бен Сулайем призова пилотите да внимават с езика, сравнявайки ги с рапъри.

Често по време на състезанията пилотите от Формула 1 се чуват по отборното радио в разгара на битката от милиони зрители по света, като ругатните се изпускат. В някои случаи обаче, както и този с Ферстапен, това не се е случило.

"Няма проблем, ще приема наказанието. Но всички псуват, така че това е загубена предварително битка. Дори и 6-7-годишни деца в някакъв момент можете да ги чуете. Дори и родителите в тази възраст да са строги, стриктни, когато децата пораснат, те го правят", заяви Верстапен след изявлението на шефа на ФИА.