Люис Хамилтън спечели по безапелационен начин състезанието за Гран При на Унгария.

Британецът започна от първа позиция и през цялото време контролираше надпреварата, без да даде никакъв шанс на съперниците си.

Това бе негова първа победа през сезона и първа се екипа на Мерцедес. Същевременно той изравни и рекорда на Михаел Шумахер от 4 победи на тази писта.

Далеч по-голяма битка имаше за второто място, на което финишира Кими Райконен. Финландецът за пореден път бе с различна стратегия от съперниците си и накрая успя да устои атаките на Себастиан Фетел.

Зад тях финишираха Марк Уебър, Фернандо Алонсо и Роман Грожан..



На старта Хамилтън запази първата си позиция, а макар да потегли лошо, Фетел успя да задържи второто си място спрямо Роман Грожан. Четвърти бе Алонсо. Отзад Нико Росберг излезе леко от пистата на първия завой, а след това се докосна с Фелипе Маса и на пистата изхвърчаха леки отломки от една от двете коли.

Бразилецът остана на пето място, докато Росберг се свлече до 12-то място. Шести бе Кими Райконен, следван от Марк Уебър и потеглилият страхотно Дженсън Бътън. Англичанинът потегли 16-ти, но след първата обиколка бе 8-ми.

Отпред Хамилтън, Фетел и Грожан караха на около една секунда един от друг, докато Алонсо и Маса изостанаха на 6 секунди зад пилота на Лотус.

В 10та обиколка лидерът Хамилтън влезе в бокса за смяна на по-мекият си тип гуми, които не издържаха дълго.След това той сложи гуми медиум, но се върна на пистата зад Бътън, който бе с по-ниско темпо. Пилотът на Мерцедес обаче не губи много време, преди да изпревари бившия си съотборник.

В 12та обиколка дойде ред на Фетел да смени гуми, но двете обиколки на чиста писта се оказаха недостатъчни да натрупа аванс и германецът се върна отново на 2-ро място.

В 13-та и 14та обиколка Алонсо и Грожан влязоха в бокса, но без да променят 3-то и 4-то си място. Интересното бе, че екипът на Лотус обслужи и Райконен в същата обиколка, без да има забавяне.

Марк Уебър, който бе потеглил с медиум гуми от началото все още не бе влязал в бокса и така поведе колоната на първо място. Бътън също не бе спирал и бе на трето място, точно преди Фетел. Тъй като гумите му не бяха в добро състояние, той бавеше Фетел. Германецът опита няколко пъти неуспешно да го изпревари, като при едната ситуация двамата леко се докоснаха и предното крило на болида на Ред Бул леко се повреди.

От радиото съобщиха на Фетел, че трябва да се дръпне от Бътън, за да не възпрепятства охлаждането. Това обаче, заедно с проблемът с предното крило, доведе до агресивни атаки на каращия зад него Грожан. Междувременно другият пилот на Лотус - Райконен, успя да изпревари Фелипе Маса. Веднага след това той записа най-бърза обиколка в състезанието.

В 24-та от 70 обиколки Уебър влезе за първа смяна на гуми и се върна на 5-то място. Междувременно темпото на Бътън рязко се влоши и в рамките на два завоя той бе изпреварен от Фетел, Грожан и Алонсо.  При маневрата на Грожан обаче той удари леко Бътън и стюардите обявиха, че ще го разследват.

Така пред световния шампион вече имаше чиста писта, но той вече бе на 12 секунди зад лидера Хамилтън. Грожан пък бе с малко по-агресивна стратегия и направи своето второ спиране едва в 26-та обиколка. След това той изпревари лесно Маса, но при ситуацията се наложи да излезе от пистата и стюардите обявиха, че ще го разследват и за тази ситуация.

В 32-та обиколка Хамилтън направи второто си спиране в бокса и се върна точно зад третия Уебър. Пилотът на Мерцедес бързо успя да го изпревари, а малко след това имаше късмет Алонсо да влезе в бокса и да му спести усилията за изпреварване. В същата 35-та обиколка и Фетел направи своето спиране, като за негов лош късмет отново се озова зад Бътън.

Грожан обаче имаше още по-лош късмет, тъй като стюардите му наложиха наказание да мине през бокса заради инцидента с Бътън. Така французинът, който имаше реален шанс да се пребори за второто място, загуби десетина секунди и започна битка с Алонсо за 5-то място.

В 43-та обиколка Райконен направи второто си спиране в бокса, а обиколка по-късно и Уебър направи това. Според механиците на Макларън обаче гумите медиум издържат до 20 обиколки. Уебър обаче така или иначе трябваше да спира още веднъж, тъй като не беше ползвал втория тип гуми - по-меките.

В 48-та обиколка Грожан смени за трети път гуми, а обиколка по-късно и Алонсо направи това. Испанецът се върна на пистата 5-ти, на 16 секунди зад Райконен, докато по ирония на съдбата Грожан се оказа зад Бътън, заради инцидента с когото бе наказан. Този път Грожан нямаше особени проблеми и лесно изпревари англичанина.

В 51-та обиколка Хамилтън направи последното си спиране за смяна на гуми, но се оказа точно зад Уебър. Пилотът на Мерцедес започна мигновени атаки и след два завоя успя да изпревари австралиеца.

В 56-та обиколка Фетел спря за трети път и се върна на пистата на три секунди зад Райконен. От бокса му съобщиха, че вероятно ще трябва да изпревари финландеца на пистата, тъй като не се очаква той да спира.

В 60-та обиколка Уебър влезе в бокса за поставяне на задължителните по-меки гуми и се върна на пистата на 4-то място, точно пред Алонсо.

Пет обиколки преди края двигателят в колата на Нико Росберг гръмна и той напусна пистата, като зад болида му излизаха пушек и огън. Това автоматично доведе до притеснения дали същото може да се случи и с лидера Хамилтън. За негово щастие той нямаше подобни проблеми и спечели състезанието.

Отзад Фетел така и не успя да изпревари Райконен и финишира трети. Зад него останаха Уебър, Алонсо и Грожан.



ГРАН ПРИ НА УНГАРИЯ:
       

Пилот: Отбор: Време:
1 Люис Хамилтън Мерцедес
2 Кими Райконен Лотус +10.9
3 Себастиан Фетел Ред Бул +12.4
4 Марк Уебър Ред Бул +18.0
5 Фернандо Алонсо Ферари +31.4
6 Роман Грожан Лотус +32.2
7 Дженсън Бътън Макларън +53.8
8 Фелипе Маса Ферари +56.4
9 Серхио Перес Макларън +1 об.
10 Пастор Малдонадо Уилямс +1 об.
11 Нико Хулкенберг Заубер +1 об.
12 Жан-Ерик Верн Торо Росо +1 об.
13 Даниел Рикардо Торо Росо +1 об.
14 Гидо ван дер Гарде Катерам +2 об.
15 Чарлс Пике Катерам +2 об.
16 Жулс Бианки Марусиа +3 об.
17 Макс Чилтън Марусиа +3 об.
18 Пол ди Реста Форс Индия +4 об.
19 Нико Росберг Мерцедес +6 об.





Отпаднали:


Валтери Ботас Уилямс 42 об.

Естебан Гутиерес Заубер 28 об.

Адриан Сутил Форс Индия 19 об.
       
       

Класиране пилоти:
1 Себастиан Фетел 172  
2 Кими Райконен 134  
3 Фернандо Алонсо 133  
4 Люис Хамилтън 124  
5 Марк Уебър 105  
6 Нико Росберг 84  
7 Фелипе Маса 61  
8 Роман Грожан 49  
9 Дженсън Бътън 39  
10 Пол ди Реста 36  
11 Адриан Сутил 23  
12 Серхио Перес 18  
13 Жан-Ерик Верн 13  
14 Даниел Рикардо 11  
15 Нико Хулкенберг 7  
16 ПАстор Малдонадо 1  



 

Класиране отбори:
1 Ред Бул 277  
2 Мерцедес 208  
3 Ферари 194  
4 Лотус 183  
5 Форс Индия 59  
6 Макларън 57  
7 Торо Росо 24  
8 Заубер 7  
9 Уилямс 1