Пилотът на “Репсол Хонда” Дани Педроса спечели днешната надпревара за Голямата награда на Чехия – 12-ти кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти на писта – Мото ГП.

Единственият пилот на заводския тим на “Хонда” този уикенд доминираше в свободните тренировки край Бърно, но вчера в квалификациите успя да даде едва трето време, което обаче не му попречи днес да грабне втора поредна победа за сезона и общо трета за 2012-та година.

Веднага след угасването на светлините Хорхе Лоренцо се изстреля от своята първа стартова позиция и оглави колоната, следван от Педроса и младият представител на “Ямаха Тех 3” – Кал Кръчлоу.

Големият губещ в тези начални минути бе вторият пилот в “Ямаха” Бен Спийс, който имаше известни затруднения със съединителя и загуби десетина позиции преди техниката да сработи отново.

Андреа Довициозо бе четвърти, а с изключително агресивна атака в първите два-три завоя Валентино Роси успя да се укрепи на петата позиция.

Постепенно Лоренцо и Педроса започнаха да се откъсват от останалите преследвачи и си спретнаха едно собствено състезание, което бе увенчано с един почти инфарктен и безкрайно драматичен завършек.

След като дълго време Хорхе бе начело на колоната 11 обиколки преди финала Педроса успя да грабне лидерската позиция и да я задържи точно до финалния тур, когато с майсторско “гмуркане” Лоренцо отново изскочи напред и се устреми към поредната победа.

Педроса обаче не бе казал последната си дума и в изкачването за влизане в последния завой преди финалната права, асът на “Репсол Хонда” зае по-добрата траектория, притисна Лоренцо, който изпусна момента за спиране и позволи на Дани да излезе начело и да финишира пръв за радост на всички в “оранжевия” лагер.

Така Педроса намали само на 13 точки преднината на своя основен конкурент за титлата този сезон, а Кал Кръчлоу завоюва първия си подиум в кралския клас, с третото си място днес в Бърно.

Класиране за ГП на Чехия:

  пилот отбор време
1. Дани Педроса Репсол/Хонда 42:51.570
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.178
3. Къл Крачлоу Ямаха Тех 3  + 12.343
4. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 18.591
5. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 25.582
6. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 29.451
7. Валентино Роси Дукати  + 34.514
8. Ранди Де Пюне Аспар  + 1:04.285
9. Карел Абрахам Кардиън АВ  + 1:08.278
10. Алекс Еспаргаро Аспар  + 1:09.972