Представителят на “Репсол Хонда” Дани Педроса спечели днешната надпревара за Голямата награда на Германия – осми кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти на писта – Мото ГП.

В продължение на 30 обиколки на Захсенринг испанецът води люта битка със съотборника си и настоящ световен шампион Кейси Стонър, като в крайна сметка демонстрира по-здрави нерви и грабна първото място.

Втори, вследствие на фаталната грешка на австралиеца в последния завой, се нареди лидерът в генералното класиране Хорхе Лоренцо от заводския тим на “Ямаха”, а трети остана Андреа Довициозо от “Ямаха Тех 3”.

Още след угасването на светлините Педроса успя да потегли най-добре и да оглави колоната след първия завой, но водачеството му трая само обиколка и половина преди Стонър да поеме лидерството.

Усетил, че днес не е конкурентен на двете Хонди Хорхе Лоренцо се установи твърдо на третото място и до края на състезанието се повози на машината си без да му се налага нито да атакува, нито да се брани от евентуални атаки.

Зад него обаче вреше и кипеше по време на цялата дистанция, тъй като Довициозо, Кръчлоу и Спийс водиха люта битка за четвъртата позиция.

Драмата започна 11 тура преди края, когато за момент Стоънър изгуби сцепление и позволи на Педроса да го задмине и да застане начело. Последваха 10 обиколки, в които двамата съотборници се движеха буквално гума до гума.

При влизане в последната обиколка Педроса имаше няколко метра аванс, но австралиецът не се предаваше и търсеше удобен момент да атакува. По средата на тура от екипа на Хонда вече се бяха наредили на оградата да приветстват двойната победа на тима, когато при излизането от последния завой Стонър просто приплъзна машината си и завърши гонката в предпазния чакъл.

Така Дани Педроса завоюва първата си победа за сезона, която го връща обратно в борбата за титлата в шампионата, а голямото разочарование разбира се е за Кейси Стонър, който загуби 20 точки в битката си с Хорхе Лоренцо.

Класиране за ГП на Германия:

  пилот отбор време
1. Дани Педроса Репсол/Хонда 41:28.396
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 14.996
3. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 20.669
4. Бен Спийс Ямаха  + 20.740
5. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 27.893
6. Валентино Роси Дукати  + 28.050
7. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 28.246
8. Къл Крачлоу Ямаха Тех 3  + 28.447
9. Ектор Барбера Прамак  + 29.053
10. Ники Хейдън Дукати  + 29.226