Настоящият световен шампион Кейси Стонър спечели надпреварата за Голямата награда на Португалия – трети кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

Пилотът на “Репсол Хонда” не потегли по най-добрия начин на Ещорил, но бързо напипа верния ритъм и не остави никакви шансове на останалите си конкуренти, записвайки втората си победа за сезона.

Въпреки всички положени усилия Хорхе Лоренцо от заводския тим на “Ямаха” остана втори, а последното място на почетната стълбичка заслужи Дани Педроса.

Именно нисичкият испанец успя да оглави колоната веднага след угасването на светлините, но сериозна загуба на сцепление на задната му гума за малко не го изхвърли от надпреварата още в първата обиколка.

Все пак Педроса успя да удържи машината си, но загуби две позиции, от което най-облагодетелствани бяха Стонър и Лоренцо. Австралиецът не се нуждаеше от повече подаръци и постепенно започна да увеличава преднината си в челото, като до края на надпреварата не изпусна контрола върху случващото се на трасето.

По-назад в колоната – съотборниците в “Ямаха Тех 3” – Андреа Довициозо и Къл Кръчлоу водиха ожесточена борба за четвъртото място, която бе спечелена от италианеца, а Валентино Роси даде всичко от себе си за седмото място.

Класиране за ГП на Португалия:

  пилот отбор време
1. Кейси Стонър Репсол/Хонда 45:37.513
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 1.421
3. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 3.621
4. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 13.846
5. Къл Кръчлоу Ямаха Тех 3  + 16.690
6. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 21.884
7. Валентино Роси Дукати  + 26.797
8. Бен Спийс Ямаха  + 33.262
9. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 35.867
10. Ектор Барбера Прамак  + 53.363