Витомир Вутов е легенда на Литекс. Той е един от най-добрите български вратари  през последните 20 години, а в момента продава качествата си на младите.

Вутов е треньор в школата на Литекс и работи в екипа на Антони Здравков в младежкия национален отбор. Той се съгласи да даде интервю специално за Gol.bg.

В него говори за качествата на подрастващите футболисти, за загубата на младите „лъвове” с 1:3 от Уелс, за Николай Михайлов и Владислав Стоянов, както и за родния си клуб Литекс. Ето какво каза Вутов:

Как ви се видя мача на младежите с Уелс?
- Започна с тактическо разузнаване. Противникът ни приемаше играта в половината си и за съжаление с две контраатаки изработи рано два от головете си. Второто полувреме момчетата показаха потенциала си и върнаха един гол, пропуснахме и изгодни ситуации. Имаше и удар към вратата, който бе спрян с ръка, но не бе отсъдено нарушение. Общо взето, проличаха стари слабости, но в движение ще продължава да се работи за отстраняването им.

Доволни ли сте от представянето?
- Момчетата се раздадоха, това е една неприятна първа стъпка, от която ще се вадят изводи и вземат решения за по нататъшните мачове. Все пак сега започва борбата и се надяваме в останалите мачове да са с положителни за нас резултати.

В лицето на кои вратари при младежите виждате бъдещия страж на мъжете?
- За съжаление не виждаме имена, които да са безспорни за своята възраст. По клубовете трябва много да се работи и усъвършенстват. В националните гарнитури трябва да идват добре подготвени както технически, така и тактически и с нужното самочувствие. Не искам да споменавам конкретни имена, за да не се чувстват други пренебрегнати. Ние с колегата Р. Михайлов сме в постоянна връзка и се стремим да викаме и обхванем максимален брой вратари в отборите и който показва добри игри и се защити и го покаже на терена, на него и ще се разчита за в бъдеще.

Да поговорим и за мъжкия национален отбор. Направиха 2:2 с Италия. Хареса ли ви играта?
- Мачът беше добър, разбира се, винаги може и по-добре, както и по-зле. Треньорският екип, начело с Ивайло Петев, е способен да извлече максимума от футболистите и при победа над Норвегия ще продължим да се надяваме.

Как ще коментирате грешката на Николай Михайлов?
- Кой би играл по-добре от двамата вратари след мача е лесно да се говори. И двамата са с качества. Нашият народ много обича да обвинява и лепи етикети. При първия гол нещата станаха за стотна от секундата. Имаше малко време за реакция, но ако беше легнал и пуснал ръката, би я достигнал и отбил. Това е ситуация, в която и други вратари биха допуснали гол.

Да обърнем внимание и на Литекс. Отборът отпадна от Купата на България след тежка загуба в Разград. Защо се стигна до нея?
- В момента не мога да коментирам в детайли играта на отбора ни, защото съм малко в страни. Офанзивно не се случват нещата както ни се иска, а понякога и отзад получаваме леки голове.

Винисиус Баривйера направи доста грешки и веднага се появиха информации, че ще бъде освободен след края на сезона. Какво ви е мнението за него?
- От началото на този сезон смятам, че играта на Винисиус се стабилизира. Изключвам само мача в Разград за Купата (0:5). Надявам се да е намерил себе си, но имаме още трима вратари, собствено производство и това е хубаво. Александров почти се излекува от контузия, Конов и Орлинов са все  готови като се наложи да помагат.

При децата какво е положението, кой се отличава? Предполагам, че и там има много талант.
-  Имаме няколко качествени играчи за след време. Не обичам да говоря за младите като потенциални гастарбайтери в чужбина. Нека първо се наложат тук, да покажат и разгърнат качествата си, а след време и отвън ще ги видят и доразвият. Сега много бързат, а един плод се къса, когато е узрял.

Веселин Коларов, Gol.bg