Когато всичко е казано и направено, изглежда все по-вероятно този отбор на Манчестър Сити да остане в историята като най-великия във Висшата лига. Шокиращото поражение на Арсенал с 0:1 като гост на Нотингам сложи край на всякаква математическа вероятност отборът от Северен Лондон да узурпира гражданите в битката за короната. Така небесносините си осигуриха пета титла за 6 години, като единствено Ман Юнайтед е правил този подвиг между 1995-а и 2001-а.

Сити стана шампион за трети пореден път, като само сър Алекс може да се похвали с това с червените дяволи в ерата на Висшата лига (б.р. – 2 пъти). А общо в английския футбол това се е случвало 5 пъти – Хъдърсфилд (1923/24, 1924/25, 1925/26), Арсенал (1932/33, 1933/34, 1934/35), Ливърпул (1981/82, 1982/83, 1983/84) и Манчестър Юнайтед два пъти (1998/99, 1999/00, 2000/01 и 2006/07, 2007/08, 2008/09).

Но това, което прави тази титла още по-забележителна, е фактът, че Сити успешно жонглира и с другите турнири – достигна финал във ФА къп и Шампионска лига. След като короната от Висшата лига бе завоювана, сега на дневен ред са Манчестър Юнайтед и Интер. И гражданите могат да се докоснат до безсмъртието, превръщайки се в едва втория отбор в историята на английския футбол, печелил требъл (б.р. – Ман Юнайтед през 1998/99).

Под ръководството на Пеп Гуардиола гражданите вече грабнаха 10 трофея от 2016-а насам и поставиха многобройни рекорди – първият тим, който достига 100 точки, най-голяма преднина на върха и най-много победи в един сезон. Но тази корона като че ли е най-важната. Имаше моменти през кампанията, когато дори феновете на съперниците се възхищаваха на празничния футбол, който Сити сервира. Дори Арсенал, който почти през целия сезон водеше в класирането, беше пометен от небесносините в преките дуели – 1:4 на „Етихад“ и 1:3 на „Емирейтс“. Любимото футболно клише „мъже срещу момчета“ дори не отдава дължимото на разликата в качеството между тези два отбора.

Крайното класиране може да направи така, че този триумф да изглежда лесен, но не беше така. Топчиите водеха 248 дни, което е най-много в историята на английския футбол за отбор, който не печели титлата. Наскоро – през април, артилеристите имаха 8 точки повече от гражданите, но комбинацията от неспособността на младия отбор на Микел Артета да се справи с напрежението и безмилостния натиск на Сити означаваше, че предимството бе категорично заличено. Отчасти това е причината този успех да е толкова впечатляващ.

Победата на хората на Пеп изглеждаше неизбежна всяка седмица. Гражданите, водени от ненаситния апетит за голове на Ерлинг Холанд, се отрази върху Арсенал, който постоянно гледаше през рамо към преследващия небесносин звяр. „Те ни затрудниха до краен предел. Арсенал беше фантастичен, така че свалям шапка. Ние просто направихме невероятна серия, а те леки подхлъзвания“, каза защитникът Кайл Уокър веднага след триумфа.

Най-притеснителното за съперниците на Сити е, че Гуардиола и неговите момчета не показват признаци да отстъпят от пиедестала. Дори ветераните – Де Бройне, Гюндоган, Марез и Уокър, изглежда няма да загубят силите си скоро. Забележително е, че въпреки всички приказки за силата на дълбочината в тима нито един отбор не е използвал по-малко играчи във Висшата лига този сезон от 23-мата на Сити.

И тук някъде идва Гуардиола. Преди „Етихад“ той не беше прекарвал повече от 4 сезона в даден клуб, но сега завършва седмата си кампания. Каталунецът изглежда и звучи мотивиран да продължи, удължавайки договора си до лятото на 2025-а. И логично Рубен Диаш наскоро нарече Пеп „главната фигура в този отбор на Сити. Гуардиола е не само гений на пейката, но и най-добрият, когато трябва да придвижи даден тим в правилната посока. Да, той има фантастичен бюджет и играчи, с които да работи, но не е вярно, че получава всичко, щраквайки с пръсти.

Така гражданите се превърнаха в петия отбор, който печели титлата 3 поредни пъти. Малко биха заложили, че през следващия сезон ще станат първият в историята на английския футбол, който триумфира 4 поредни пъти!

Джо БЕРНЩАЙН, Daily Mail, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС