ЦСКА посреща Септември в събота от 17:30 часа в първото си (почти) истинско домакинство за новия сезон. Докато реконструкцията на „Българска армия“ напредва все повече, червените се завръщат на националния стадион „Васил Левски“, след като той бе затворен в последния месец и половина заради концертите на Ед Шийрън и Андреа Бочели и последвалия след тях ремонт.

През това време ЦСКА прие Ботев Пловдив в „Надежда“ и Берое в Благоевград, а периодът съвпадна и със завръщането на червената публика по трибуните след изтеклото тежко наказание от БФС заради ексцесиите в баража с ЦСКА 1948 в края на миналия сезон. Така в съботния следобед армейците ще домакинстват на Септември на „Васил Левски“ пред своите привърженици, които обаче ще са настанени само в сектор А, тъй като сектор Г ще е затворен като последна част на санкцията от Бояна.

Тимът на Александър Томаш е длъжен да продължи позитивната линия на развитие, която бе затвърдена игрово и при гостуването на Черно море в последния кръг, но не и точково. Армейците стигнаха само до нулево равенство на „Тича“, макар че имаха преимущество в по-големи етапи от срещата, а с оглед огромното изоставане, натрупано в началото на сезона, всяка загубена точка отдалечава тима още повече от челото на таблицата. Затова и съботният сблъсък с предпоследния Септември е със задължителен характер преди паузата за мачове на националните отбори.

Освен да търсят трите точки обаче, за армейците е много важно да преследват изразителна победа, дошла след добра игра, за да натрупат самочувствие и увереност преди вечното дерби с Левски, предстоящо след прекъсването в шампионата. След идването си Александър Томаш заздрави защитата и ЦСКА не е допуснал гол в последните си 3 двубоя, след като преди това записа исторически антирекорд от 16 поредни мача без суха мрежа. Проблемите в нападение обаче все още са налице, като армейците не са печелили с повече от два гола разлика от над половин година – за последно надиграха Ботев Пд с 4:0 на „Васил Левски“ на 17 март. Затова и домакинството на Септември, който е с една от най-пропускливите защити в елита, е идеалната възможност за възпитаниците на Томаш да се „отпушат“ и да напомпат мускули за дербито на 19 октомври.

Съботният съперник е и един от най-удобните за ЦСКА в елита. Септември все още никога не е печелил точка срещу армейците и е отборът, който се е нуждаел от най-много мачове, за да вземе нещо от 31-кратните шампиони. За момента срещите между двата отбора са 12 с 12 червени победи. Друг от настоящите членове на Първа лига – Хебър, също имаше изцяло негативен баланс срещу ЦСКА, но в първия кръг на миналия сезон стигна до нулево равенство срещу тима, воден тогава от Саша Илич. Това се случи в 9-ия опит за пазарджиклии.

Ще се окаже ли 13-ият за Септември фатален за армейците, или рекордната серия ще се удължи? В последния си мач на „Васил Левски“ те победиха с 3:1 другия опашкар – Хебър, при закрити врата, а днес пред своите привърженици ще гонят по-убедителен успех, който да им донесе допълнително спокойствие и мотивация за работа в подготовката за мач №1 срещу Левски след две седмици отново на националния стадион.