В деня, в който се заговори, че ще бъде уволнен, Феликс Магат изкара неговия Шалке до победа срещу Валенсия с 3:1, която класира отбора на четвъртфинал в Шампионската лига.

Германците успяха да обърнат развоя на мача след като губеха с един гол и в крайна сметка заслужено се класираха напред, защото бяха по-добрия отбор на терена.

Така седмица след като биха като гост Байерн и стигнаха финал за Купата на Германия, сега играчите на Магат триумфираха и в Шампионската лига. Това е втори четвъртфинал за Шалке в историята на турнира, където вече седем мача поред германците нямат загуба.

Магат трябваше да се лиши от услугите на Лукас Шмиц, който е наказан заради червения си кратон, и пусна на негово място вляво Ескудеро. Нападателят Хунтелаар продължава да е контузен и бе заместен от Гавранович.

В състава на Унай Емери пък се завърна Мата, който не игра в първата среща поради контузия.

Още в 7-ата минута пред гостите се откри отлична възможност да поведат. След корнер Матьо бе оставен съвсем сам на линията на наказателното поле, но ударът му мина на сантиметри от гредата, отклонен в корнер.

Само шест минути след това домакините направиха още по-голям пропуск, когато непокритият Гавранович от няколко метра с глава прати топката право в ръцете на Гуаита.

Мачът бе много бърз и открит в тази фаза. В 17-ата минута, точно както в първата среща, Валенсия поведе. Отляво Топал направо „развинти” двама защитници на Шалке и със силно центриране буквално уцели главата на Рикардо Коста, откъдето топката влетя в мрежата – 0:1.

Домакините отвърнаха бързо с удар на Раул, който мина в аут. Постепенно мачът навлезе в по-спокойно темпо, като испанците се отдръпваха все повече назад, уплътнявайки добре всички пространства пред наказателното си поле.

В 40-ата минута обаче с фантастично изпълнение от пряк свободен удар Фарфан прехвърли точно стената и не остави шансове за вратаря, вкарвайки великолепен гол – 1:1 и Шалке отново бе в играта.

До края на почувремето домакините натиснаха, печелеха всички единоборства и всяка първа топка, но не стигнаха до ново положение.

Втората част се превърна в истинско зрелище. Още в 52-ата минута Шалке напълно обърна развоя на срещата. След центриране на Клуге Гуаита не беше сигурен, топката отиде първо към Фарфан, който уцели вратаря, и оттам към Гавранович, чийто удар я прати в едната греда, в другата и накрая в мрежата – 2:1 за Шалке.

Голът изкара Валенсия от дългата летаргия и испанците се хвърлиха напред. Само за една минута Адурис имаше два шанса за гол, но първо стреля в аут, а след това, изскочил сам срещу вратаря виждаше топката в мрежата, но Нойер успя да отстрани удара в корнер.

Последва дълъг период на надиграване в центъра, играчите на Валенсия прибързваха в желанието си за гол, докато германците хладнокръвно разиграваха.  В 80-ата минута Гавранович можеше да реши всичко, но ударът му отдясно бе избит от вратаря в гредата и в крайна сметка този път не влезе в мрежата.

Докрая имаше две инфарктни разбърквания пред Мануел Нойер, но испанците така се оголиха, че в добавеното време време първо Гавранович уцели напречната греда, а в последната секунда Фарфан копна топката майсторски над вратаря и взриви стадиона - 3:1 и Шалке продължва напред!

Шалке – Валенсия 3:1

0:1 Рикардо Коста (17)

1:1 Фарфан (40)

2:1 Гавранович (52)

3:1 Фарфан (90+4)

Шалке: Нойер, Учида, Хьоведес, Метцелдер, Ескудеро, Клуге (82-Сарпей), Матип (60-Пападопулос), Фарфан, Хурадо (76-Дракслер), Раул, Гавранович

Валенсия: Гуаита, Бруно, Давид Наваро, Рикардо Коста, Матьо, Банега (70-Коста), Топал, Якуин, Пабло Ернандес (64-Соладо), Мата, Адурис (74-Йонас)