Германската легенда Тони Кроос даде първото си голямо интервю пред вестник "Марка" след края на кариерата си това лято след Европейското първенство в родината си. Той се върна към последните си дни като футболист и към настоящия си живот извън терена.

"На големия ми син бе най-трудно да кажа, че се отказвам, защото знам колко се радваше да ме гледа по телевизията или на стадиона. Той е преживял много неща до момента, бил е на четири финала на Шампионската лига и като дете няма да забрави това. Беше свикнал на вижда баща си на терена, да ходи на стадиона. Костваше ми много да го кажа и на Карло (б. а. - Анчелоти), защото той се надяваше да продължа. Имаме много хубави отношения с него. Той беше първият ми треньор в Реал и не беше лесно да му кажа, но всички в живота има край. Знаех, че Анчелоти няма да се ядоса, но ще му стане тъжно. И за мен беше трудно, защото приключи нещо много специално. Опитах се да избера хубав момент, да бъде лесно. Имах късмет, че спечелихме първенството предварително и си казах "сега". Защото имах перфектното време между края на първенството и финала на Шампионската лига. На съотборниците ми им казах един по един. С някои прекарах повече време, с други - по-малко, с някои бях много близък. Исках да кажа на всеки лично. Не исках новината да излезе и да прочетат в сайт или вестник. Всички стана за ден или два. Казах и на клуба и ми отговориха, че ще пуснат съобщение, когато пожелая аз. За щастие нищо не излезе предварително, което си беше изненада", казва бившият халф.

"Хубавото беше, че за тези десет години всички ме познаха добре. И знаят, че ако съм взел решение, което е добре премислено, няма връщане назад. Треньорът ми каза: "Германец си и няма какво да правиш, нали?". Опитаха се да ме убедят да остана, но знаеха, че няма да стане. Освен това им обясних, че съм мислил върху решението няколко месеца", добави Кроос.

"Трудно е да избера, но момента, който няма да забравя е последният ми мач с Бетис. Бяхме спечелили първенството и усетих, че тези 85 хиляди души са дошли да ме видят мен, да ме изпратят. Беше много хубав момент, тъжен, но искрен и сърдечен. Видях много - спечелих трофей още в първия ми мач, спечели и в последния ми, но но този момент ще го пазя винаги в сърцето си", каза още Тони Кроос.

"Сега работя повече от преди", признава Кроос, който се занинама в няколко проекта и е рекламно лице на шведската марка за дрехи Marc O'Polo. Той ще продължи да работи като посланик на Реал Мадрид, занимава се със собствената си фондация и има още много планове.

"Никога не съм спирал да играя. След Европейското първенство почивах две-три дни и започнах отново да тренирам. Има нещо, което ме кара да се движа и да спортувам. Вече не играят футбол всеки ден, вярно е, но съм активен. Тичам, играя тенис, занимавам се със спорт и вкъщи. С храненето е същото. Никога не съм живял като луд, пазил съм се, но е хубаво и да се наслаждаваш на живота. Много съм се грижил за себе си, за да избегна контузии и да се чувствам добре. И сега продължавам така. Защото ако правя нещата добре, се чувствам добре", казва още Тони Кроос.