Англия - Италия, мач от Група D на световното първенство. Стадион "Арена Амазония", начало 1.00 часа.

Англия:

Джо Харт, Бен Фостър, Фрейзър Форстър

Защитници: Глен Джонсън, Фил Джагиелка, Гари Кейхил, Лейтън Бейнс, Крис Смолинг, Фил Джоунс, Люк Шоу

Полузащитници: Стивън Джерард, Франк Лампард, Джеймс Милнър, Джак Уилшър, Джордън Хендерсън, Рос Баркли, Адам Лалана, Рахийм Стърлинг

Нападатели: Уейн Руни, Дани Уелбек, Даниел Стъридж, Рики Ламбърт

Контузен: Алекс Окслейд-Чембърлейн

 

Италия:

Вратари: Джанлуиджи Буфон, Салваторе Сиригу, Матиа Перен

Защитници: Джорджо Киелини, Матео Дармиан, Игнацио Абате, Андреа Бардзали, Леонардо Бонучи, Габриел Палета

Полузащитници: Тиаго Мота, Антонио Кандрева, Клаудио Маркизио, Алберто Акуилани, Даниеле де Роси, Марко Пароло, Андреа Пирло, Марко Верати

Нападатели: Марио Балотели, Антонио Касано, Алезио Черчи, Чиро Имобиле, Лоренцо Инсине

Контузен: Матиа де Шилио

 


ПРОГНОЗА: Англия и Италия се изправят в едно от дербитата на Група D от световното първенство. Макар специалистите да се въздържат да я наричат "Групата на смъртта", точно тук ще е най-оспорваната битка заедно с Уругвай.

Така всеки един от директните мачове между трите фаворита ще бъде от ключово значение за шансовете им за класиране напред.

Подобно на двубоя между Испания и Холандия и сега мачът ще предостави възможност за реванш.  Преди две години на европейското първенство Италия елиминира Англия след изпълнение на дузпи.

Тогава над всички бе Андреа Пирло, който направи повече пасове отколкото цялата полузащита на Англия взета заедно и пробяга повече разстояние от всички играчи на съперника. Халфът на Юве бе във великолепна форма и през този сезон, но на 35-годишна възраст вече може годините изведнъж да си кажат думата.

На другия полюс е ситуацията в Англия. Рой Ходжсън промени половината състав спрямо Евро 2012 и заложи на млади и енергични футболисти. Това е най-младият отбор на Англия след този през 1958 година.

Това може сериозно да затрудни защитата на Италия, тъй като играчи като Даниел Стъридж, Рахим Стърлинг и Рос Баркли притежават огромна скорост. Предстои да видим обаче дали Ходжсън ще заложи на младоците или ще пусне в игра ветерани като Уейн Руни и Франк Лампард. Нападателят на Манчестър Юнайтед все още няма гол на световни финали в 8-те си изиграни мача. Той обаче бе голмайстор на Англия в квалификациите със 7 гола.

Формата на двата отбора е трудна за анализиране. И двата тима завършиха непобедени в квалификациите, но конкуренцията им не бе висока, като въпреки това записаха някои неубедителни равенства. В контролите преди световното също играта не бе впечатляваща, макар това рядко да е критерий.

Сериозен фактор обаче се очертава съдийството, което може да наклони везните в полза на единия или другия отбор. Ако двата тима имат късмет да случат на безгрешен рефер, тогава по всяка вероятност ще изиграят предпазлив мач, като в много по-голяма степен ще внимават да не загубят, отколкото да се доберат до победата.


Резултат: 1:1