Арсенал направи невъзможното. Лондончани попаднаха във фокуса на зимния трансферен прозорец в Англия. Тимът на Арсен Венгер похарчи около 66 млн. евро, осъществи една топразмяна, но така и не отстрани главните проблеми в състава. И перспективата топчиите да завършат сезона мажорно изчезва, подобно на Месут Йозил във важните мачове. 

Кои напуснаха

Сагата с напускането на Алексис Санчес приключи. В Юнайтед чилиецът ще получава по 350 000 паунда седмично, което го превръща в най-високоплатения в тима. Разбра се, че той отива в „най-големия клуб в света, за което е мечтал цял живот” и винаги е искал да „играе на исторически стадион”. Но тази история изглежда съшита с много паунди…

Санчес беше най-впечатляващият играч на Арсенал. Но никой в Лондон не беше разстроен от заминаването му. Първо, за Алексис Венгер получи Хенрик Мхитарян. На второ място, чилиецът твърде често критикуваше играта, което разгневяваше лидерите. И трето – оказа се, че съотборници са ходили при шефовете с молба бунтарят да бъде продаден. Най-крайно реагира Мохамед Елнени. Египтянинът написа в Инстаграм – „Сега в отбора има само играчи, които всяка секунда ще си бият за клуба и феновете”. Халфът ясно намеква, че без Санчес, около когото напоследък се въртеше играта на Арсенал, ще е по-добре. 

Освен Алексис, клубът се раздели с няколко резерви. Тио Уолкот, след като 12 г. изтърка пейката на Арсенал, избра Евертън. На Оливие Жиру му омръзна вместо него на върха на атаката да се залага на сънародника му Александър Лаказет и отиде в Челси. Франсис Коклен (Валенсия) и Матийо Дебюши (Сент Етиен) прекалено дълго чакаха шанса си от Арсен Венгер, писна им и смениха работодателя си. Като цяло Арсенал получи 56,5 млн. евро от продажби.

Кои дойдоха

Арсенал осъществи един от най-впечатляващите зимни трансфери с привличането на Пиер-Емерик Обамеянг. На пръв поглед това се дължи изцяло на Венгер. Борусия Д се нуждаеше от заместник, така че Арсен измисли сложната схема. Жиру бе пуснат в Челси, а от „Стамфорд Бридж” в посока Вестфалия под наем пое Миши Батшуай. Артилеристите трябваше да се разберат само за цената. И тогава на сцената излезе новият скаут на лондончани Свен Мислинтат. От 2009 г. той работеше в Дортмунд, но през есента усети, че му е дошло времето да смени обстановката и се премести в Лондон. В сметката на Борусия постъпи 1 млн. евро, а Мислинтат многозначително заяви на тръгване – „Възможно е да взема играчи от бившия си клуб”.

Именно Свен бе принуден да изтърпи клоунадата на шефовете на Арсенал, които се бяха запънали да не вдигнат сумата от 50 млн. евро за Обамеянг. Спецът лично водеше преговорите в Дортмунд и в крайна сметка двете страни си стиснаха ръцете при 64 млн. евро. 

Скаутът има пръст и в размяната Санчес – Мхитарян. Първоначално Алексис искаше в Сити, а Арсенал поиска 35 млн. паунда. Малко по-късно на сцената се появи Юнайтед и възможността да се вземе играч по избор с доплащане. В процеса на преговорите парите отпадната и се стигна до размяната. Между другото Мхитарян и Обамеянг вече започнаха да оправдават инвестицията, като при 5:1 срещу Евертън арменецът даде 3 асистенции, а габонецет откри головатаси сметка. 

Извън шумотевицата около двамата, Арсенал привлече гръцкия защитник Константинос Мавропанос от Янина. Смяташе се, че 20-годишният футболист ще трупа опит при младежите, но Венгер го картотекира за Лига Европа.

Защо проблемите няма да се решат

Арсенал в момента е блудкав на вкус коктейл, чийто съставни части се вливат в главния проблем. В Туитър се появи карикатура, находчиво илюстрираща зимния пазар. Отборът бе изобразен като автомобил с предница на Ламборгини, купе от Мерцедес, а отзад - раздрънкана таратайка. И всъщност си е точно така. Венгер увеличи офанзивната мощ, но игнорира отбраната, забравяйки, че ефективността на Петер Чех клони към нулата. 

Ето няколко факта, свидетелстващи за професионалната деградация на вратаря. Чех допусна 4 грешки довели до гол, най-много от колегите си във Висшата лига. Петер не е спасил вече 14 дузпи поред, няма друг вратар с подобна серия. Дори на тренировки ветеранът не изглежда добре. Но тези три фактора изглежда не пречат за избора на Венгер.

Задълбочават се проблемите и в защитата. Ектор Бейерин, който блесна преди 2 сезона и привлече вниманието на Барселона, сега обръща повече внимание на външния си вид, отколкото на нападателите на съперника. Двойката централни защитници Мустафи – Косчелни периодически прави глупави грешки, от които се хващаш за главата. Роб Холдинг и Калъм Чембърс са синоними на думата „средняк”. Мощният Сеад Колашинак, дошъл без пари през лятото, загуби доверието на Венгер и по-често е резерва. В отбрана най-стабилен е 31-годишиният Начо Монреал. Той обаче не е футболист, който ще помогне за спечелването на трофеи. 

Игровите проблеми отзад и периодичната липса на идеи в средата на терена няма как да не повлияят негативно върху грандиозната атака на Арсенал. Така Венгер губи козовете си за грамотен и тактически футбол, който бе неговата табела.

Какво ще стане

Според следящия отблизо процесите в Арсенал Дейвид Орнстийн от БиБиСи – „Клубът планира мащабно преструктуриране”. Това обаче няма да е революцията, която Венгер обещава през 6 месеца. Основният акционер Стан Крьонке възнамерява да извърши тотална чистка на хората на Арсен, заемащи високи длъжности в клуба. Почти изцяло ще бъде подменен скаутския екип, както и директорския състав. 

Важният въпрос, който вълнува феновете на артилеристите е, какво ще се случи с Венгер. Досега никой не е могъл да отговори. Договорът му е до 2019 г. и в него няма клауза за предсрочно разтрогване. Всъщност Арсенал вече търси заместник на остарелия и изтощен французин. Твърди се, че са осъществени контакти със селекционера на Германия Йоаким Льов. Във всички случаи правомощията на Арсен вече са орязани. Разрешението Мислинтат да води преговорите за нови играчи ясно го показва. 

Изглежда, че в Арсенал живеят два успоредни пътя за развитие. Единият е свързан с нов мениджър и нови топтрансфери (като Ян Облак от Атлетико М), а другият – е с Венгер и неговите идеи. За феновете, които почти се примириха, че любимците им няма да успеят да се класират в Топ 4, първият вариант е за предпочитане.

 football365.com