Най-вълнуващият играч в най-вълнуващия отбор на Евро 2024 вероятно за мнозина е новото дете-чудо Ламин Ямал, който днес навършва 17 години, но е основна фигура за Испания. Но празникът по случай рождения ден ще трябва да бъде отложен с няколко дни, тъй като той и съотборниците му се подготвят за утрешния финал срещу Англия в Берлин.

"Казах вече на майка ми, че ако спечелим, не искам никакъв подарък. Единственото нещо е, че искам да празнувам в Мадрид с приятелите и съотборниците ми, заяви Ламин Ямал в интервю за вестник "Марка" и подчерта, че предпочита към него да се обръщат на малко име. "Би било лудост да празнуваме с хората по улиците по целия път от летището. Всички ще полудеят, сигурен съм! И ние ще бъдем в еуфория".

Ямал обаче чупи рекорди, откакто направи дебюта си в професионалния футбол преди близо 15 месеца и в същото време успя да стане най-младият голмайстор на Европейски финали, пращайки топката във вратата на Франция с далечен фалцов удар, който помогна на тима му да се класира на финала.

И той е най-младият, който започва като титуляр, играе по цял мач, бележи голове както за националния отбор, така и за клуба си Барселона – това са само част от рекордите, които са паднали в краката му. А утре вечер срещу Англия на "Олимпиащадион" в Берлин той може да продължи в тази посока и да стигне до още по-високо ниво, ако помогне на Испания да спечели четвърта европейска титла. И това ще затвърди аргументите му като най-продуктивния млад играч в Европа и със сигурност ще го постави като фаворит да бъде обявен за Играч номер 1 на турнира.

А "Ламин-треската" взе невероятни размери миналата седмица, когато баща му публикува в социалните медии снимка от декември 2007-а на малкия си син в ръцете на бившия нападател на Барселона Лионел Меси. Меси, на 20 по това време и започващ кариера, която по-късно му донесе осем трофея Златна топка за играч номер 1 в света, позираше за благотворителен календар и случайно люлееше в ръцете си бебе, което 17 години по-късно щеше да вземе Европейското първенство като Ламин Ямал. Но запазил привидно спокойствие, бащата каза пред испанската телевизия La Sexta, че това е просто съвпадение в живота и нищо повече. Репортерът предположи, че може би благословията на Меси по някакъв начин е дала на Ямал забележителния му талант, на което майка му отвърна: „Ами ако беше обратното?“.

За попадението си срещу Франция той показва, че не само знае какво прави, но и какво следва от действията му: “Знаех, че ще вкарам гол на Франция още когато стрелях. Има снимка, на която тичам и се радвам още преди топката да влезе. Когато я ритнеш по този начин, знаеш, че е гол или ще мине близо. Мбапе ме помоли за фланелката ми след мача, както и Киеза в след мача с Италия. Другите от нашия отбор идват и ми казват кой ми я иска. Разбира се, Мбапе ме помоли за нея, аз му я давам веднага. Няма проблем. Когато спечелихме срещу Франция, мислех за финала, толкова си развълнуван, че не помниш детайлите или моменти, които минават край тебе, разказва още детето-чудо на испанския футбол".

Ямал е роден в Испания като баща му е емигрант от Мароко, а майката е от Екваториална Гвинея. Сега той е на върха на всяка вестникарска страница или уебсайт, но просто в Барселона се опитват да подскажат, че тяхната школа е площадката, изстреляла ракетата Ямал в орбита. Следвайки стъпките на тийнейджърските сензации в Академията на Барса Педри, Гави и Ансу Фати, Ямал се утвърди като важна част от атакуващата линия на клуба от Каталония. И той доказва класата си със статистика – 3 асистенции, 16 ключови подавания и 6 създадени положения за гол.

Мачът с Англия наистина е мечтан финал. Всеки иска да играе такива мачове, а срещу съперник като Англия – това е също подарък. Единственото, което искаме, е да занесем купата в Испания. А за да стане това, трябва да играем по начина, по който изглеждахме срещу Германия и Франция. Да бъдем ние, да владеем топката и да контролираме играта през цялото време. Мисля, че сме най-добрите в това и никой не може да ни спре, ако го правим ”, казва Ямал и клати глава, докато разказва. След това повтаря, че знае за реплики от Дани Карвахал да се премести при него в Барселона, но младото момче скромно се усмихва: Не, не, няма начин. Аз съм от Барселона.

Идва ред и на селекционерът Хосе Луис де ла Фуенте, който е на прага на историческо постижение с испанския тим. "Виждаме геният на гениите. Имаме огромен късмет, че е испанец и мисля, че ще му се радваме за много години напред", казва доволен Де Ла Фуенте.

"Той ми вдъхва увереност", казва Ямал за треньора. "Пуска ме титуляр, без да мисли на колко съм години и колко сезона съм играл в мъжете. На негово място много други треньори ще изчакат, ще мислят, ще се страхуват и ще мислят, че не съм зрял. Другият човек, на когото искам да благодаря, е Шави Ернандес. Като треньор на Барселона пък той ме пусна да играя в Примера", продължава младата звезда, който въпреки славата, която не спира да го залива от всякъде, си остава непълнолетен, живеещ в общежитието на Барселона на базата "Ла Масия". "Оправям си леглото, подреждам си стаята, гледам си уроците. Като се прибера при майка ми, тя ми казва да си сложа чехлите и да й помагам. Естествено, че го правя".