Новият главен мениджър на детско-юношеска школа на Локомотив (София) Ратко Достанич се завръща в българския футбол след 2009-а година, когато водеше Левски.

Макар до момента да е работил като старши треньор на професионални отбори, той не се плаши от факта, че влиза в детско-юношеското направление. 64-годишният бивш защитник – играл в родината си Сърбия и във Франция, беше представен днес в "Надежда" заедно с новия старши треньор на първия тим Антон Велков.

"Всеки, който ме познава, знае как обичам да работя с млади хора. И винаги съм налагал млади футболисти в първия състав. И затова съм тук. Имаме дългосрочен план да налагаме млади таланти в първия отбор на Локомотив (София) ", започна Достанич, но предупреди, че "това е процес и не може да се очаква, че ще се случи днес или утре".

"Чака ни сериозна работа, която ще доведе и до доста промени. Имам две задачи – на първо място да помогна на школата да започне да изгражда футболисти, и второ – да вдигнем нивото на треньорите. От една седмица съм тук, но ще ми трябва още време, за да видя всичко".

"Знам посоката, но не можем да стигнем бързо там, за където сме тръгнали. Трябва време за този процес, дори и за да започне, да се насочи. Няма да откажа никаква помощ на никого. Благодаря на ръководството за доверието, което ми гласуват. Даже ако трябва да бъда честен, за първи път в треньорската ми кариера имам пред себе си хора, които знаят какво искат".

След това той добави, че няма как да се прави футбол без необходимата инфраструктура. Добрата новина е, че има записани около 400 деца, които тренират футбол. Но също така се надява и на подобрение и решение на въпроса с материалната база.

"Няма как да изградиш футболист или да работиш тактически, ако големи момчета на 17, 18, 19 години се бутат на половин терен. От една седмица съм тук, но виждам в какъв клуб съм попаднал и се надявам да изградим една работеща школа", допълни Достанич, който допълни, че както и в Сърбия, така и в България – две балкански страни, децата имат качества, но трябва и материална база.

Локомотив (София) ще ползва терените в Требич, като договор за това вече е подписан.