Шампионката от Откритото първенство на САЩ Ким Клайстерс спечели титлата от супер престижния заключителен турнир на женската тенис асоциация (WTA), надигравайки на финала в Доха Каролине Возняцки с 2:1 сета, в отделните части 6/3, 5/7, 6/3.

Двубоят започна вихрено от самото начало, като в първите минути “мама” Ким бе по-концентрирана и поведе с 2/0, но датчанката отговори мигновено спечелвайки следващите два гейма.

Последваха отново силни минути за Клайстерс, която успя да пробие подаването на световната номер 1 в деветия гейм и с това сложи точка на спора в първия сет.

Отличните изяви на Клайстерс продължиха и в началото на втората част, когато с великолепна игра от основната линия носителката на титлата от Флашинг Медоус си осигури комфортен аванс от 4/1 и се виждаше вече сигурна победителка.

В този момент обаче Возняцки показа защо оглавява световната ранглиста и след впечатляващ обрат успя да измъкне втория сет и на практика да върне интригата в изходна точка.

На всичко отгоре в началните минути на решителния трети сет датчанката стигна и до пробив, но оттук нататък инициативата изцяло премина на страната на Ким, която не само че заличи изоставането си, но успя да затвори победоносно мача след два часа и двадесет минути игра.

За успеха си в катарската столица Клайстерс получи чек за 1 450 000 долара, докато за Возняцки останаха “скромните” 680 000 долара.

Шампионите от последните 10 издания:

 

година място победител
2001 Мюнхен Серена Уилямс
2002 Лос Анжелис Ким Клайстерс
2003 Лос Анжелис Ким Клайстерс
2004 Лос Анжелис Мария Шарапова
2005 Лос Анжелис Амели Моресмо
2006 Мадрид Жустин Енен
2007 Мадрид Жустин Енен
2008 Доха Винъс Уилямс
2009 Доха Серена Уилямс
2010 Доха Ким Клайстерс