Олимпийската шампионка от Париж 2024 Цинвън Чжън (Китай) спечели титлата на турнира по тенис на твърди кортове УТА 500 в японската столица Токио с награден фонд от 922 573 долара.

Поставената под номер 1 в схемата Чжън победи на финала участващата с "уайлд кард" американка София Кенин със 7:6(5), 6:3 за 1:52 часа и взе трети трофей за сезона.

Китайката записа 33 печеливши удара и наниза 16 аса, а срещата се игра под затворен покрив, след като проливен дъжд прекъсна първия сет.

22-годишната Чжън добавя титлата в Токио към победите си в Палермо и Олимпийските игри в Париж тази година.

Първият сет беше доста оспорван,  без нито един пробив, Китайката не успя да реализира пет точки за пробив, но тя беше много стабилна в тайбрека и го спечели с печеливш удар от форхенд.

Вторият сет беше много по-различен, тъй като Чжан поведе с 3:0 и до края нямаше проблеми.

"Искам да те поздравя. Ти свърши страхотна работа, видях, че играеш отлично, въпреки че беше с контузия, а аз познавам това чувство. Ти се бори толкова силно на корта", каза Чжън за Кенин.

Въпреки загубата, шампионката от Откритото първенство на Австралия през 2020 година Кенин може да е доволна от представянето си в Токио, където загуби само един сет по пътя към финала и победи номер 9 в света Даря Касаткина.

"Бих искала да благодаря на директора на турнира, че ми даде "уайлд кард". Наистина го оценявам. За съжаление, днес не можах да взема титлата, но съм много доволна от седмицата, която имах", заяви американката.