Най-добрият ни тенисист в момента Григор Димитров постигна една от най-драматичните победи в своята кариера, след като преди броени минути се класира за полуфиналите на силния международен тенис турнир от сериите “Чалънджър” в Орлеан (Фр) с общ награден фонд 106 500 евро.

В среща от третия кръг на надпреварата младият хасковлия срази с 2:1 сета 164-ия в световната ранглиста Роберто Баутиста-Агут (Исп), в отделните части 3/6, 6/2, 7/6 като по пътя си към успеха Димитров отрази цели 4 мачбола на своя съперник.

Двубоят започна равностойно, а проблемите на българина в началните минути бяха свързани с това, че през по-голямата част той редуваше стабилни удари от основната линия с досадни непредизвикани грешки, които се оказаха фатални за изхода на първия сет.

Димитров нанесе нужните корекции още в третия гейм на втората част стигна до пробив (за 2/1), след който още повече вдигна нивото на представянето си и закономерно изравни резултата след категоричното 6/2.

Така всичко трябваше да се реши в заключителната трета част, в която Агут като типичен представител на испанската школа заложи на непробиваемата защита, но в деветия гейм Григор успя най-накрая да стигне до пробив и получи правото да сервира за мача (при 5/4).

Драмата настъпи именно в момента, в който младият ни талант трябваше да затвори срещата, но вместо това той допусна серия от двойна и непредизвикана грешка и напрактика подари без бой пробива на своя опонент.

Нещо повече – в дванадесетия гейм при сервис на Димитров испанецът дори достигна до мачбол, но перфектният първи начален удар на нашия тенисист го измъкна от критичната ситуация и докара нещата до тайбрек.

Там Агут поведе с 3:0 и в последствие стигна до 6:3, което означаваше три поредни точки за крайния успех, но българинът демонстрира невероятна воля и самочувствие, като след серия от 5 поредни точки стигна до ценната победа и място във финалната четворка.

Резултатите от днес:

четвъртфинали:
Григор Димитров 3 6 7
Р. Батиста-Агут 6 2 6
Давид Гуез 4 6 6
Никола Ренаван 6 2 3
Никола Маю 6 6
Иля Божоляц 3 4
Микаел Лодра 6 6
Бьорн Фау 3 4
полуфинални двойки:
Григор Димитров - Микаел Лодра
Никола Маю - Давид Гуез