Заемащият 100 място в световната ранглиста Лукаш Росол (Чех) поднесе най-голямата изненада в тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис Уимбълдън.

В среща от втория кръг на надпреварата, завършила малко след полунощ българско време, Росол успя да победи с 3:2 сета не кого да е, а двукратният носител на трофея и световен номер 2 Рафаел Надал, в отделните части 6/7, 6/4, 6/4, 2/6, 6/4.

Още от първите минути на срещата стана ясно, че испанецът не го очаква един протоколен двубой, дори напротив, Росол играеше изключително агресивно и имаше две възможности да спечели още първата част.

С мощни начални удари “Ел Торо” парира сетболите за чеха, а след 11:9 в тайбрека на първата част успя дори да излезе напред в резултата. Мнозина запалянковци си помислиха, че така драматично изпусната първа част ще окаже негативно влияние върху нагласата на Росол, но нищо подобно не се случи.

Напротив, роденият в Бърно тенисист заигра още по-настоятелно и усилията му бяха възнаградени, след като чеха не само че изравни резултата, печелейки втория сет с 6/4, но със същия резултат Росол измъкна и третия сег и така се приближи само на крачка от крайната победа.

Притиснат до стената Рафа Надал намери сили да отговори подобаващо и след 2/2 в четвъртата част влезе в серия от четири последователно спечелени гейма, с която на практика прати мача в решителен пети сет.

Точно в този момент двубоят бе прекъснат за около 40 минути – технологично време, необходимо да бъде спуснат покрива над централния корт, а при подновяването на играта, противно на всички очаквания Лукаш Росол стигна до ранен пробив, който се оказа достатъчен за сензационната победа..

Още резултати:

II кръг:          
           
Анди Мъри 7 6 6 7  
Иво Карлович 5 7 2 6  
           
Марди Фиш 6 5 6 6  6
Джеймс Уорд 3 7 4 7  3
           
Давид Ферер 7 6 6    
Кени де Шипър 6 2 4    
           
Жо-Вилфред Цонга 6 6 6 6  
Гиермо Гарсия-Лопес 7 4 1 3  
           
Анди Родик 6 7 6    
Бьорн Фау 3 6 3