Григор Димитров за втори път през сезона отстъпи на тийнейджъра Якуб Меншик. 19-годишният чех отстрани Гришо на Мастърса в Мадрид през април, а днес стори това и в Шанхай, след като отново спечели в три сета над световния номер 10 - 6:3 3:6 6:4. Мачът продължи продължи малко повече от два часа.

Първата ни ракета навакса сет пасив, но не успя да стигне до пълен обрат.

Меншик влезе по-добре в срещата. Той успя да спечели още първото подаване на Димитров, след което не позволи на българина да върне пробива и измъкна сета с 6:3 и 31 минути.

Във втората част Гришо тръгна с пробив и набързо поведе с 3:0 гейма. До края на частта българинът не изпусна контрола и взе сета с 6:3 и 44 минути.

В решителния трети сет Меншик се възползва от първия си добър шанс и стигна до пробив за 3:1 гейма. Димитров опита да направи обрат, като успя да се върне в сета в последния момент за 5:4 гейма. Чехът реагира веднага и с нов пробив затвори мача, печелейки частта с 6:4 и 48 минути игра.

Меншик очаква на 1/4-финалите победителя от двубоя между Новак Джокович и руснака Роман Сафиулин.

Следващият турнир в графика на Димитров е започващата в понеделник ATP 250 надпревара в Стокхолм. Към момента българинът е вторият най-високо ранкиран участник след Каспър Рууд.