Най-добрата наша тенисистка Цветана Пиронкова продължава победния си ход в тазгодишното издание на престижния международен тенис турнир на тревна настилка от категорията “Премиер” в Ийстбърн с общ награден фонд 637 000 долара.

След като вчера пловдивчанката срази Агниешка Радванска, днес тя срещна значително по-ожесточена съпротива от канадката Стефани Дюбоа, но намери пътя към успеха за крайното 6/0, 4/6, 6/4.

Началото на двубоя бе повече от великолепно за българката, която буквално прегази 123-та в света Дюбоа и след безапелационното 6/0 поведе в резултата след само двайсетина минути игра.

За съжаление оттук до края на мача обаче започнаха истинските мъки за Пиронкова, която може би допусна леко отпускане след така убедително спечелената първа част и това можеше да й коства дори победата.

Постепенно канадката се оттърси от шока, който изживя в началните минути и във втория сет показа коренно различна игра, като бе почти перфектна в собствените си сервис геймове, в които даде едва 5 точки на Пиронкова.

От своя страна пък Цвети започна да изпитва сериозни затруднения в геймовете, в които сервираше и при 4/5 неизбежното се случи – канадката най-накрая успя да оползотвори поредната си възможност за пробив и така възстанови статуквото на корта.

Нещо повече, на старта на заключителния трети сет Дюбоа дори поведе с 2/0, а в последствие и с 3/1, но първата ни ракета демонстрира завидно желание за успех и не само че заличи изоставането си, но в деветия гейм нанесе решителния си удар и стигна до брейк (за 5/4), след който успешно сервира за победното 6/4.

Така Цвети Пиронкова си извоюва правото да играе на четвъртфиналите в Ийстбърн, където ще срещне победителката от сблъсъка между поставената под номер 8 в основната схема Даниела Хантухова и Тамира Пашек.

С класирането си между най-добрите осем в турнира пловдивчанката си осигури 120 точки за световната ранглиста и 16 000 долара от наградния фонд.

Статистиката от двубоя:

Пиронкова   Дюбоа
60 1-ви сервис % 74
4 Асове 0
4 Двойни грешки 2
 6/13 Възможности за пробив  3/11
93 Общо спечелени точки 80
  Времетраене: 2.08 ч.